Näyttelijä Kari Hietalahti julisti saimaannorpalle pesärauhan

Näyttelijä Kari Hietalahti julisti tänään saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi. Pesärauhan julistus on ympäristöjärjestö WWF:n vuonna 1993 aloittama perinne. Pesärauhan julistamisen lisäksi Hietalahti on suojellut saimaannorppaa innostamalla kalastajia vaihtamaan verkot norppaturvalliseen Saimaa-katiskaan.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa lumikinokseen kaivamaansa luolamaiseen pesään. Pesä suojaa poikasta eli kuuttia pedoilta ja hyiseltä viimalta, mutta ihmisen aiheuttama häiriö voi olla sille uhka. WWF:n vuosittain järjestämän saimaannorpan pesärauhan julistuksen tarkoituksena on kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista Saimaalla luotojen ja saarien lähellä.

”Norpat ovat pesimäaikaan todella herkkiä häiriölle. Erityisesti moottorikelkkailu ja mönkijällä ajo voivat ajaa emon ja kuutin pesän suojasta veteen, jolloin pieni poikanen kylmettyy herkästi. Siksi pesärauhan julistus on tärkeä osa saimaannorpan suojelua”, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen.

WWF on järjestänyt saimaannorpan pesärauhan julistuksen vuodesta 1993 lähtien. Tänä vuonna julistuksen luki näyttelijä Kari Hietalahti.

”Saimaannorpan suojelu on kunnia-asia suomalaisille, etenkin meille Saimaan rannalla kasvaneille. Toivon, että muutkin tuntevat samoin ja jättävät tänäkin talvena Saimaan rantakinokset rauhaan”, Savonlinnasta kotoisin oleva Hietalahti sanoo.

Saimaa-katiska suojelee norppaa ja lohikaloja

Saimaannorppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosikymmeninä. Norppia arvioidaan olevan tällä hetkellä 380–400 yksilöä. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee ihmisen apua vielä pitkään. Norppia uhkaavat muun muassa ihmisen aiheuttama häiriö, ilmastonmuutos ja kuoleminen kalaverkkoihin.

Kari Hietalahti on osallistunut saimaannorpan suojeluun kannustamalla kalastajia käyttämään norpalle turvallisia Saimaa-katiskoita, jotka on kehitetty luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen käynnistämässä hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on valmistaa toimivia, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukkaille. Ammattikalastaja Markku Kettusen tekemän prototyypin pohjalta kehitetyn Saimaa-katiskan nielussa on turvalanka, joka estää norppaa tunkeutumasta sisään.

”Saimaa-katiskalla kalastaminen on turvallista norpille. Mikä parasta, norpan suojelu on myös Saimaan uhanalaisten lohikalojen suojelua. Verkoilla ei voi kalastaa valikoivasti, mutta katiskasta kalat voi vapauttaa vahingoittumattomina takaisin veteen”, intohimoisena kalastajana tunnettu Hietalahti sanoo.

Hietalahti julisti pesärauhan Mikkelissä Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämissä talkoissa, joissa hän opetti Saimaa-katiskoiden tekemistä yhdessä Juha Taskisen kanssa. Luonnonsuojeluliitto järjestää keväällä 2019 useita talkoita, joissa pääsee osallistumaan Saimaa-katiskoiden rakentamiseen. Talkoita järjestetään sekä osakaskunnille että muulle yleisölle.

“Norpan suojelussa kaivataan järjestöjen ja kaikkien muidenkin yhteistä panosta. Pesärauhan julistus ja katiskoiden teko ovat tärkeitä saimaannorpan suojelun kannalta. Jatkamme myös nielurajoittimien jakamista, jotta vanhoistakin katiskoista voi tehdä turvallisia norpalle”, kertoo saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Saimaannorpan pesärauhan julistus

Saimaannorppa kaipaa rauhaa.

Joulukuussa jäähän hengitysaukko.

Tammikuussa kinokseen lumipesä.

Helmikuussa Nestorinpäivänä

pesään poikanen.

Tuuli ja tuisku, kylmä ja pedot

eivät pääse lumipesän suojiin.

Ainoa uhka on ajattelemattomuus.

Se voi tehdä sukupuutosta totta.

Norppajäillä jättäkäämme

rantakinokset rauhaan,

kuuteille kodiksi, emoille imetyspesiksi.

Norppa säikkyy ääntämme,

ei tiedä vapaa-ajan kiireistämme.

Jo sen ymmärrämme,

rauha norpillemme.

Suojassa lumipesissään

jatkakoot norpat arvoistaan elämää.

Näillä sanoilla julistan Saimaan rannalla

saimaannorppien pesimärauhan

alkaneeksi tänä jääkautena.

Eläkää ja lisääntykää rauhassa.