Earth Hourin viettoa

Maailman suurin ilmastotapahtuma WWF:n Earth Hour puolustaa monimuotoista luontoa

Miljoonat ihmiset näyttävät jälleen Earth Hourissa, kuinka huoli ilmastonmuutoksesta koskettaa ihmisiä ympäri maailmaa. Tänä vuonna Earth Hour nostaa esiin monimuotoisen luonnon merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomessa Earth Houria vietetään 28. maaliskuuta kello 20.30.

Tänä vuonna kirjoitetaan uusiksi monta luonnon ja ilmaston turvaksi solmittua sopimusta. Luonnon supervuosi näkyy myös ilmastotapahtuma Earth Hourissa, jossa miljoonat ihmiset näyttävät valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta.

”Aiempien Earth Hour -tapahtumien valtavat osallistujamäärät osoittavat, että ihmiset ovat ymmärtäneet ilmastokriisin vakavuuden. On tärkeää, että päättäjät kuuntelevat huolestunutta viestiä juuri tänä vuonna, sillä heillä on edessään lukuisia planeettamme kannalta tärkeitä päätöksiä”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Luonnon supervuonna katseet kohdistuvat etenkin luonnon monimuotoisuutta käsittelevään YK-kokoukseen Kiinan Kunmingissa lokakuussa sekä ilmastokokoukseen Glasgow’ssa marraskuussa. WWF haluaa kiinnittää Earth Hourin aikana huomiota siihen, miten monimuotoinen luonto on yksi parhaista liittolaisistamme ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hyvinvoiva luonto sitoo hiiltä sekä tarjoaa muun muassa ravintoa, lääkkeitä, työtä, toimeentuloa ja virkistystä.

”Nyt on vihdoinkin aika ymmärtää, että meidän ihmisten on löydettävä tasapaino luonnon kanssa. Tuhoamisen sijaan meidän on pidettävä luonnosta huolta, sillä taloutemme ja hyvinvointimme perustuvat luontoon. Ilman monimuotoisen luonnon tarjoamaa turvaa ja resursseja ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen kävisi mahdottomaksi”, Rohweder sanoo.

Suomessa pureudutaan myös ruuan ilmastovaikutuksiin

Suomessa Earth Hour nostaa esiin myös ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja ja merkittävimpiä syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen. Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme.

”Muuttamalla ruokailutottumuksiamme pystymme hillitsemään merkittävästi ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä”, sanoo WWF:n ruokaan erikoistunut suojeluasiantuntija Mari Koistinen.

Earth Hour tarjoaa suomalaisille helppoja keinoja miettiä ilmastoystävällisiä ruokavalintoja. Suomessa lukuisat ravintolat ja kahvilat ovat viime vuosina innostuneet osallistumaan WWF:n Earth Houriin ja tarjonneet ilmastoystävällisiä lounaita ja illallisia. Ravintoloiden ja muiden tahojen järjestämät tapahtumat löytyvät earthhour.fi-kampanjasivustolta. Yritykset ja muut tapahtumajärjestäjät voivat lisätä tapahtumansa kartalle ilmaiseksi.

Earth Houriin voi osallistua myös muilla ilmastotempauksilla ja -tapahtumilla. Monet koulut ja oppilaitokset osallistuvat tapahtumaan jo Earth Hour -viikolla 23.‒27. maaliskuuta. Tapahtuman tunnetuin teko on sammuttaa turhat valot tunnin ajaksi ja näyttää näin symbolinen valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta. Suomessa monet kaupungit ja tahot ovat olleet mukana tapahtumassa vuodesta 2009 lähtien, jolloin Earth Houria vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran.

WWF:n Earth Hour lyhyesti

  • WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi.
  • Vuonna 2019 mukana oli yhteensä 188 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä.
  • Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2019 Earth Houriin osallistui ennätysmäärä suomalaisia, jopa noin 1,7 miljoonaa (Kantar TNS).
  • Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tapahtuma tunnetaankin siitä, miten tuhannet maamerkit ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi. WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- eikä energiansäästötempaus, vaan tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen edellyttävät ripeitä toimia.
  • WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 28.3.2019 kello 20.30–21.30 paikallista aikaa.

Ota yhteyttä

Viestintäpäällikkö (sijainen)
Silja Honkavuori
Noora Laaksonen