LIFE EconomisE ja EFFECT4buildings tapasivat Kööpenhaminassa – keskustelussa yhteistyömahdollisuudet

LIFE EconomisE- ja Interreg EFFECT4buildings -projektien tiimit tapasivat toukokuussa 2018 Kööpenhaminassa. Tilaisuudessa keskusteltiin synergioista ja mahdollisuuksista kohentaa olemassa oleviin rakennuksiin tehtävien energiatehokkaiden jälkiasennusten rahoitusta ja toimitusta yhdessä.

Rakennussektorin kustannustehokkaiden energiansäästöjen suuri potentiaali on johtanut useisiin aloitteisiin Euroopan Unionin vuosille 2020 ja 2050 asettamien kunnianhimoisten ilmasto- ja energiatavoitteiden tukemiseksi. EU-rahoitteiset projektit tarjoavat foorumin parhaiden sääntelytoimien ja taloudellisiin kannustimiin liittyvien käytäntöjen ja kokemusten jakamiselle. Toimien ja kannustimien tarkoituksena on johtaa nollaenergia- tai plus-energiatason rakentamiseen ja olemassa olevien rakennusten kunnostamiseen vertailukelpoiselle tasolle.

Lue lisää EFFECT4buildingsin blogista.

Kaksi modernia kerrostaloa, joiden väliin jää pieni kuja. Kujan päässä kohoaa kolmas, pyöreän muotoinen kerrostalo.

LIFE EconomisE- ja Interreg EFFECT4buildings -projektien tiimit tapasivat toukokuussa 2018 Kööpenhaminassa. Tilaisuudessa keskusteltiin synergioista ja mahdollisuuksista kohentaa olemassa oleviin rakennuksiin tehtävien energiatehokkaiden jälkiasennusten rahoitusta ja toimitusta yhdessä.

Latvian Vidzemen alueen projektimanageri Aija Rūse kokee EFFECT4buildings -projektin toiminnan hyväksi mahdollisuudeksi parhaiden käytännön esimerkkien jakamiseen ja rahoitusvälineitä koskevan tiedon laajentamiseen.

– Tämä auttaa meitä vastaamaan kysymykseen, kuinka elää energiatehokkuuden kannalta viisaasti vuoden 2020 jälkeen. Esimerkiksi ESCO-hanke on maassamme varsin uusi ratkaisu ja nyt meillä on mahdollisuus oppia muiden kokemuksista sen suhteen, Rūse sanoi.

Viron valtion kiinteistöjen ulkomaan sijoitusten projektikoordinaattorin Reet Rehtsalun mukaan ESCO-hankkeen ratkaisuja pannaan harvoin täytäntöön julkisella sektorilla, vaikka tahtotila energiatehokkuuden edistämiseen on poliittisesti olemassa. Asia johtuu osittain siitä, että asiakkaat eivät luota rahoitusmallin toimivuuteen.

Norjan Hedmarkin kunnanvaltuuston vanhempi neuvonantaja Kjell Vaagen toi esiin norjalaisten poliitikkojen ja median vähäisen kiinnostuksen energiatehokkuusasioita kohtaan.

– Sen sijaan Ruotsi nähdään ilmastonmuutos- ja energiansäästöasioiden edelläkävijänä, Vaagen sanoi.

EFFECt4buildings pyrkii parantamaan Itämeren alueen julkisten rakennusten omistajien valmiuksia. Tätä tarkoitusta varten on kehitetty kattava päätösten teossa auttava työkalupakki. Se sisältää valikoiman rahoitusratkaisuja ja -keinoja sijoittamiseen ja julkisten tahojen omistamiin rakennuksiin tehtävien energiatehokkuusratkaisujen riskien pienentämiseen. Päätösten tekoon ohjaava pakki sisältää taloudellisia laskutyökaluja ja tietoa esimerkiksi kunkin projektikumppanin kotimaan rahoitusmahdollisuuksista, EPC/ESCO:sta, vihreistä leasing-ratkaisuista, ja vinkkejä päätöstentekijöiden vakuuttamiseen.

EFFECT4buildings-projektia koordinoi Ruotsin Taalainmaan maakunnan hallitus. Yhteenliittymä koostuu 10:stä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta, Latviasta ja Puolasta tulevasta kumppanista sekä 18:sta alueellista ja paikallista hallintoa edustavasta kumppanista. Joukossa on kiinteistöjen omistajia ja ryhmiä, joiden edustajat käsittävät koko rakentamisprosessin ketjun.

Kööpenhaminan kokouksen aikana projekti tiimillä oli mahdollisuus tutustua muutamaan inspiroivaan esimerkkiin peruskorjaamisen monienergiajärjestelmistä ja energian kysyntäjouston hallinnasta.

LIFE EconomisE-hankkeen logot ja disclaimer-teksti.

Sinua saattaa kiinnostaa