Ajankohtaisista energiatehokkuusasioista keskusteltiin Lahdessa – suurimman säästöpotentiaalin toimenpiteet nousivat esiin

Energiatehokkuusasioista kiinnostuneet kokoontuivat elokuun 21. päivä Lahden Urheilukeskuksen komeissa maisemissa keskustelemaan asiaan liittyvistä ajankohtaisista näkökulmista. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä WWF:n LIFE EconomisE -hanke, Lahden kaupunki, Kiinteistöliitto Päijät-Häme ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.

Tilaisuus käynnistyi kolmella mielenkiintoisella energiatehokkuusteemaisella puheenvuorolla. Ensimmäisenä ääneen pääsi Leasegreen Oy:n myyntipäällikkö Lari Paavolainen, joka toi esityksessään esiin esimerkiksi taloyhtiöiden osalta itsensä takaisin maksavat remonttitoimenpiteet. Paavolaisen mukaan näitä ovat lämmöntuotanto, ilmanvaihto, aurinkopaneelit, lämmityksen älykäs ohjaus, LED-valaistus, vedensäästö ja jäteveden LTO.

Lahden kaupungin Tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Jouni Arola kertoi, että energiatehokkuudesta on tullut osa normaalia toimintaa kaupungin investointihankkeissa ja ylläpitotoiminnoissa. Arolan mukaan energiatehokkuustoimenpiteistä nimenomaan tilankäytön tehostamisella on kaikkein suurin energiansäästöpotentiaali ja vaikutus kokonaiskulutukseen. Robottiteknologiaan erikoistuneen Orfer Oy:n yrittäjä Paul Stucki kertoi Arolan jälkeen kokemuksiaan maalämpöjärjestelmän vaikutuksista energiankulutukseen.

Yleisöä Lahden hiihtomuseon auditoriossa järjestetyssä energiatehokkuustilaisuudessa

Varsinaisten puheenvuorojen jälkeen kuuden energiatehokkuustyötä tekevän yrityksen edustajilla oli mahdollisuus esitellä omia energiatehokkuusratkaisujaan noin 5 minuutin mittaisen esityksen verran. Pitchaus-tyylisissä esityksissä lavalla kävivät tekoälyä asuntojen olosuhteiden mittaamisessa ja säädössä hyödyntävä Leanheat, sähköautojen latausinfrasta kertonut Asuntojen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Ara, uusiutuvalla geoenergialla ja kiinteistöjen hukkalämmöllä lämpöä tuottava Ecopal, Lahden alueella energianjakelusta vastaava Lahti Energia, energiatehokkaita ilmanvaihtoratkaisuja järjestävä Retermia ja energiatehokkuuskoulutuksia järjestävä Suomen ympäristöopisto Sykli.

LIFE EconomisE-hankkeen logot ja disclaimer-teksti.

Sinua saattaa kiinnostaa