Hinku-syyspäivillä keskusteltiin tulevaisuuden näkymistä

Suomen ympäristökeskus (SYKE) järjesti 31.10.2018 Hinku-verkoston syyspäivät viimeistä kertaa Mechelininkadun toimipisteessä Helsingissä. Hinku-kunnat, yritykset ja asiantuntijat kokoontuivat keskustelemaan verkoston tavoitteiden etenemisestä sekä jakamaan ajatuksiaan tulevaisuuden näkymistä.

Ajankohtaista asiaa Hinku-ohjausryhmän kokouksessa

Syyspäivät alkoivat ohjausryhmän kokouksella, jonka puheenjohtajana toimi SYKEn pääjohtaja Lea Kauppi. Uusimmista Hinku-kunnista (Raahe, Utajärvi, Haapajärvi) esityksen pitivät toimistosihteeri Seppo Sorvari ja elinympäristöjohtaja Petri Leskinen, jotka esittelivät vuorollaan tuulivoimasta ja teollisuudesta tunnetun Raahen, sekä Utajärven, jossa on tuulivoiman lisäksi suunnitteilla GeoHouse-älykylähanke sekä kauran kuoren energiantuotannoksi valjastaminen.

Erityisasiantuntija Johannes Lounasheimo Suomen ympäristökeskuksesta esitteli viimeisimmän kuntien päästölaskennan tulokset. Tämän jälkeen Hinku-hankkeen vastuullinen johtaja Jyri Seppälä loi pohjaa keskustelulle Hinku-verkoston tulevaisuudesta esittelemällä loppuvuodesta 2018 alkavaksi haettua kuusivuotista kuntien ja alueiden ilmastonmuutoksen hillintään keskittyvää hanketta.

Keskustelua heräsi muun muassa päästölaskentamallien kehittämisestä, mahdollisista Hinku-maakunnista, LULUCF (maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous) -sektorista ja biopolttoaineista sekä eri kompensaatiometodeista ja -mahdollisuuksista. Tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeänä pidettiin myös eri kuntaverkostojen välistä yhteistyötä sekä yhtenäisiä laskenta- ja toimintamalleja.

Tutkimustuloksia ja ratkaisuja Hinku-kuntien ilmastotyöhön

Ohjausryhmän kokouksen päätyttyä tutkija Hannu Savolainen Suomen ympäristökeskuksesta tarjosi tutkimusnäkemystä vähähiilisten toimenpiteiden aluetaloudellisiin vaikutuksiin. Motivan Salka Orivuori esitteli kunnille Kestävien ja Innovatiivisten hankintojen Osaamiskeskuksen (KEINO) Green Dealin sekä Kuntien Energiatehokkuussopimusten (KETS) tarjoamia mahdollisuuksia.

Hinku-kumppaniyritykset saivat myös perinteen mukaisesti esitellä uusimpia ratkaisuja ja innovaatioitaan Hinku-kunnille. Esityksiä pitivät muun muassa Benvirocin Emma Liljeström, joka kertoi kestävän kehitysten tavoitteiden seurantaan tarkoitetuista uusista työkaluista, sekä NCC Industryn Sara Väänänen, joka esitteli vihreämpiä, vähähiilisempiä asfalttivalintoja. Päteviä päästövähennysratkaisuja tarjoilivat myös Leanheatin Minna Näsman, Carbon Exitin Timo Raulamo sekä Filtechin Yrjö Siira.

Save the date: Ennakkotietoa tulevista tapahtumista

Tietoa uudenlaisista toteutus- ja rahoitusmahdollisuuksista vähähiilisille energiainvestoinneille löytyi Hinku-joukkoon hiljattain liittyneeltä suunnittelija Janne Pesulta Suomen ympäristökeskuksesta. Ennakkotietoa saatiin niin ikään tulosrahoitteisista, vaikuttavuusinvestoimisen Environmental Impact Bondeista (EIB) kuin suuren luokan hankevalmisteluihin tarkoitetusta ELENA-rahoituksesta.

Kuntarahoituksen Soili Helminen tiedotti vihreästä rahoituksesta sekä Klash-haastekilpailusta. Hän kutsui yhdessä WWF:n Kata Kreft-Burmanin kanssa kaikki mukaan osallistumaan tammikuun 23. päivä järjestettäviin Vauhtia vähähiiliseen rakentamiseen -seminaariin sekä Life EconomisE (Vastinetta rahoille: kannattavasti kohti energiatehokasta ja ilmastokelpoista rakennuskantaa) -työpajaan. Kehitysinsinööri Jarmo Linjama Suomen ympäristökeskuksesta muistutti kuntia ja yrityksiä SYKEn tarjoamasta avusta energiatehokkaisiin ja vähähiilisiin toimenpideinvestointeihin sekä näistä tiedottamiseen muun muassa SYKEn ylläpitämän Energialoikka-palvelun kautta.

Vaikka paljon on jo tehty ja Hinku-kunnat ovat oikealla polulla, suuri urakka on vielä edessäpäin. Aktiivisesti ja määrätietoisesti toimimalla voimme kuitenkin edetä kohti hiilineutraalia kuntaa – vähemmällä, puhtaammin, yhdessä.

Teksti: Venla Riekkinen / SYKE

LIFE EconomisE-hankkeen logot ja disclaimer-teksti.

Sinua saattaa kiinnostaa