Viisi vinkkiä ruokahävikin välttämiseen jouluna

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin yhteensä 140 miljoonaa kiloa ruokaa. Erityisen paljon ruokaa menee roskiin juhlapyhinä, kuten jouluna. Kokosimme keinot, joiden avulla varmistat, että joulupöytäsi herkut eivät lennä tänä vuonna roskiin.

1. Määrät kuntoon helpolla harjoituksella

Realistisen arvion tarvittavan ruoan määrästä saa selville seuraavalla mielikuvaharjoituksella. Mieti, kuinka paljon eri jouluruokia otat omalle lautasellesi jouluillallisella? Kerro määrät illallisvieraiden lukumäärällä ja suuruusluokka yhden kattauksen menekistä on selvillä.

2. Selvitä suosikkiruoat ja keskity niihin

Jouluillallinen onnistuu takuuvarmasti, kun tietää, millaista ruokaa vieraat todella arvostavat. Kun tarjolla on aiempien joulujen suosikkiruokia ja erikseen toivottuja herkkuja, hävikkiäkin syntyy vähemmän. Lempiruokia kannattaa kysyä etukäteen ja karsia menusta häikäilemättömästi ruokalajit, joita kukaan ei tunnu kaipaavan.

3. Kehtaa viedä hieman vähemmän

Ruokahävikkiä syntyy erityisen helposti, kun ateria rakennetaan yhteisvoimin. Nyyttäreissä tärkeintä on pitää mielessä, että ruokailijoiden lautaselle päätyy iso valikoima erilaisia herkkuja, siksi jokaista ruokalajia tarvitaan vähemmän. Jos olet itse valmistamassa nyyttäripöydän herkkuja, muista jo valmistusvaiheessa, että esimerkiksi 12 hengen seurueelle voi jouluna valmistaa monia ruokia 6 hengen reseptin mukaan. Älä siis turhaan häpeile saapua nyyttäreihin hieman vähemmän ruokaa mukanasi.

4. Jos pahin tapahtuu, kaupasta löytyy lisää

Monissa kaupungeissa kaupat ovat jouluviikollakin kaikkina päivinä auki. Osa kaupoista palvelee jopa ympäri vuorokauden. Muista tämä, jos yllätät itsesi pohtimasta, kannattaisiko ostaa varmuuden vuoksi hieman ylimääräistä. Useimmiten varavaraston haaliminen on turhaa.

5. Tarkkana kalan kanssa

Kalaruokien määrä kannattaa arvioida tarkkaan, sillä kala pilaantuu helposti. Tuore kala säilyy jääkaapissa vuorokauden, savustettu tai hiillostettu kala yhdestä kahteen vuorokautta. Säilytä kala jääkaapin kylmimmässä osassa eli alahyllyllä hyvin pakattuna. Joulupöytään kalaruokia kannattaa nostaa jääkaapista vähän kerrallaan, jottei kala turhaan seiso huoneenlämmössä.

Vinkit ruokahävikin välttämiseen antoi Motivan vastuullisen ruokaketjun kehittämisen asiantuntija Elina Ovaskainen.

Tiedot kalaruokien säilyvyydestä: Evira, Ruokatieto ja Saa Syödä -sivusto.

Lue lisää ruokahävikistä: saasyoda.fi