Miksi vähensin lihan syömistä? Viisi miestä kertoo ruokavaliostaan

Runsaasti lihaa sisältävällä ruokavaliolla on haitallisia vaikutuksia sekä ympäristöön että terveyteen. Tästä huolimatta suomalaiset miehet syövät suosituksia enemmän punaista lihaa. WWF Nuoret kysyivät viideltä mieheltä, miksi he ovat vähentäneet lihan syöntiä ja oliko se vaikeaa.

Leo, 67

”Lapsuudessani ja nuoruudessani lihaa syötiin paljon vähemmän, ja monet ruoat olivat kasvisruokia”, kertoo Leo, 67, Lapinlahdelta.

Leon mielestä liharuokia ei enää arvosteta tarpeeksi, koska liha on suhteellisen halpaa ja helposti saatavissa. Leo itse ei ole koskaan tottunut syömään paljon lihaa. Hän syö liharuokia pari kertaa viikossa ja pyrkii jatkuvasti lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossaan.

Mikko, 23

Mikko on 23-vuotias partiolainen ja opiskelija Helsingistä. Hänen ruokavalintansa perustuvat ympäristöystävällisyyteen ja terveellisyyteen.

“Ruokavaliota ei minusta tulisi yhdistää mihinkään sukupuoleen”. Vaikka ympäristöystävällisen ruokavalion noudattaminen vaatii alkuun totuttelua, sen toteuttaminen on kuitenkin helppoa ja todella maukasta, eikä hän koe kaipaavansa lihaa enää lainkaan. Lempireseptikseen Mikko mainitsee bulgurin tofulla ja kasviksilla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, 70

Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi pari vuotta sitten Twitterissä pitävänsä yhden liharuokapäivän viikossa, vastauksiin tuli vain yksi moite. ”Siinä minua kutsuttiin ituhipiksi”, presidentti Niinistö, 70, kertoo. Muuten hän ei ole juurikaan kohdannut ennakkoluuloja kasvis- ja kalapainotteista ruokavaliotaan kohtaan.

Liiallista kahvinjuontia ja epäsäännöllisyyttä varsinaiseen ruokailuun tuovaa välipalojen napostelua lukuunottamatta presidentti Niinistö ei löydä ruokavaliostaan huonoja puolia. Ruokavalinnat eivät ole hänelle pelkästään ilmastokysymys, vaan niitä ohjaavat myös nälkä ja hyvät maut. Ympäristöystävällisessä ruokailussa hän kannustaa välttämään hävikkiä: ”Kaikkein tärkeintä on, ettei heitä ruokaa pois.” Kasvisruoista hänen suosikkinsa on kaali sen kaikissa muodoissa.

Matti, 43

Lihantuotannon epäeettisyys sai tamperelaisen Matin, 43, lopettamaan lihansyönnin kokonaan vuonna 2001.

“Kun ryhtyy kokeilemaan, huomaa ettei ruokavalion muuttaminen ole niin iso juttu.” Saatavuus ei ole ongelma, koska kasvisruokaa saa niin kaupasta kuin ravintolasta. Hyvä puoli on se, että ruoan jälkeen tulee vähemmän ähky olo ja hyvä mieli valinnastaan.

Matin mukaan ruokavalio ei ratkaise miehekkyyttä tai naisellisuutta. “On myös syytä muistaa, että olut on vegaaninen tuote!”, hän sanoo.

Markus, 43

Kasvissyöntiin siirtyminen voi olla hidasta, mikä osalle voi olla järkevää.

“Matkalla täytyy opetella aika paljon kaikenlaisia tapoja, kuten ruoanvalmistamista, tuotteiden tunnistamista ja hyvien ravintoloiden seulomista”, tamperelainen 43-vuotias tutkijatohtori Markus kertoo.

Hänestä kasvissyönti on kuitenkin paljon helpompaa, kuin vielä vuosikymmen sitten. “Ensimmäisestä ateriasta se meillä kaikilla on alkanut.”

Innostuitko kokeilemaan kasvisruokaa? WWF:n Earth Hour vietetään maaliskuun viimeisenä lauantaina, ja se on hyvä hetki syödä kasvispainotteisesti. Vinkkejä herkullisiin kasvisruokiin saat Earth Hour -verkkosivuilta.

Artikkelin sisältö on kooste WWF Nuorten kasvisruokajuttusarjasta, joka julkaistiin keväällä 2019. Voit tutustua kaikkiin artikkeleihin WWF Nuorten Instagram-tilillä.

Tutustu resepteihin

Muhkeita makuja ympäristöystävällisistä raaka-aineista.

Katso maukkaat ohjeet

Tutustu resepteihin

Muhkeita makuja ympäristöystävällisistä raaka-aineista.