Pullervo sai haastajan – Moona sulatti Norppaliven katsojien sydämet

WWF:n Norppalivessä koettiin torstaina 23.5. odottamaton käänne, kun lähes kokonaan veden alle jääneen kiven päälle kapusi saimaannorppa. Karvaansa lähetyksessä kuivatteli uusi tuttavuus, Moona.

Vaikka Moona teki ensiesiintymisensä Norppalivessä, se on tuttu yksilö Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoille. Tutkija Meeri Koivuniemi kertoo, että Moona havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tuolloin tutkijat ottivat norpista kuvia osana WWF:n tukemaa hanketta, jossa tavoite on kuvata ja tunnistaa mahdollisimman monta saimaannorppaa. Norpat tunnistetaan niiden yksilöllisistä turkkikuvioista.

Moona kuvattiin vuonna 2013 samalla paikalla, kuin missä Norppaliveä kuvataan nyt. Tutkijat havaitsivat Moonan myös vuosina 2014, 2016 ja 2018.

“Moona on kasvanut selvästi seurantavuosien aikana. Emme ole vielä havainneet lisääntymisiä, mutta se alkaa olla jo saavuttanut lisääntymisiän”, Koivuniemi arvioi.

Moonan räpylässä on keltainen merkki, jossa on yksilöllinen koodi. Räpylämerkki on yksilöillä, jotka ovat olleet Itä-Suomen yliopiston seurannassa.

“Moonan räpylämerkissä on koodi 083. Moona oli yliopiston telemetriaseurannassa vuonna 2014. Epäilimme silloin sitä nuoreksi yksilöksi”, Koivuniemi kertoo.

Räpylämerkki ei haittaa norppaa.

Aiemmin, eli ennen kuin norppia pystyttiin tunnistamaan yksilöllisesti photo-ID:n eli turkkikuvioiden yksilöntunnistuksen avulla, räpylämerkkejä käytettiin norppien tunnistuksessa. Edelleen ne ovat hyödyllisiä jossain tapauksissa tunnistamaan menehtyneen norpan, jota muuten ei voisi tunnistaa.

Radiotelemetria on ainoa tutkimusmenetelmä, jolla hylkeiden käyttäytymistä voidaan tutkia tarkasti, luotettavasti ja kustannustehokkaasti ilman, että eläimen luontainen käyttäytyminen häiriytyy. Itä-Suomen yliopiston seurantalähettimillä tekemä tutkimus loppui vuonna 2016. Tutkimustuloksia hyödynnetään saimaannorpan suojelussa.

Norppalive on osa WWF:n Luontolive-palvelua. Katso saimaannorpan köllöttelyä suorassa lähetyksessä osoitteessa luontolive.wwf.fi/norppalive/ tai lataa ilmainen #Luontolive-sovellus sovelluskaupastasi.

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.