Saimaannorppa kivellä.

Surullinen heinäkuun alku Saimaalla: Jo neljä verkkoihin hukkunutta kuuttia

Heinäkuun alku on ollut poikkeuksellisen surullinen. Jo neljä erittäin uhanalaisen saimaannorpan kuuttia on kuollut kalaverkkoihin Saimaalla. Kalaverkot ovat suurin uhka etenkin nuorille kuuteille, eikä norppaturvallisia kalaverkkoja ole olemassa. WWF vaatii verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuun loppuun välittömästi.

Saimaannorppia suojaava verkkokalastuskielto päättyi maanantaina 1.7. Kolmessa päivässä kalaverkkoihin kuoli neljä saimaannorpan kuuttia, joista kaksi Pihlajavedellä, kolmas Etelä-Saimaalla ja neljäs Pohjois-Saimaalla.

”Vaadimme välitöntä verkkokalastuskieltoa heinäkuun loppuun. Takertuminen kalaverkkoihin on erittäin uhanalaisen saimaannorpan suurin uhka. Heinäkuun loppuun asti jatkuva verkkokalastuskielto lisäisi merkittävästi nuorten, kokemattomien kuuttien mahdollisuuksia selviytyä elossa kesän yli”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

WWF on jo aiemmin vaatinut verkkokalastuskiellon jatkamista heinäkuun loppuun, sillä kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on nykyisen asetuksen voimassaoloaikana siirtynyt voimakkaasti heinäkuulle. Samaan aikaan kuuttien havaittu kokonaiskuolleisuus kalanpyydyksiin suhteessa kannan kokoon ei ole oleellisesti vähentynyt.

Verkkokalastuskiellon ulottamiselle heinäkuun loppuun on myös alueen asukkaiden tuki: vuonna 2016 sekä Etelä-Savon maakuntaliiton kyselyssä ja WWF:n teettämässä gallupissa Saimaan alueen asukkaiden selkeä enemmistö tuki verkkokieltoajan jatkamista heinäkuun loppuun asti.

Jokainen Saimaalla kalastava voi tehdä osansa saimaannorpan suojelussa heti.

”Vetoamme Saimaan alueen kalastajiin – valitkaa norppaystävälliset kalastusmenetelmät, esimerkiksi norppaturvallinen katiska, ja pitäkää verkot kuivalla maalla. Saimaannorpan suojelu on suomalaisten velvollisuus ja myöskin etuoikeus. Jos suomalaisille rakas norppa häviää Saimaalta, se häviää koko maailmasta”, Rohweder sanoo.

Tieto hukkuneista norpista on Metsähallituksen sivuilla.

Tekstiä on päivitetty 3.7. kello 15. Tekstiin on lisätty tieto neljänestä hukkuneesta kuutista.

Jätä verkot naulaan Saimaalla

Jättämällä verkot pysyvästi pois Saimaasta kasvatat merkittävästi etenkin nuorten, kokemattomien norppien mahdollisuuksia selviytyä.

Tee sitoumus

Jätä verkot naulaan Saimaalla

Jättämällä verkot pysyvästi pois Saimaasta kasvatat merkittävästi etenkin nuorten, kokemattomien norppien mahdollisuuksia selviytyä.

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.