Upeat kuvat kertovat: Tällainen on lukuisten kissaeläinten paratiisi

Thaimaata ja Myanmaria yhdistää paratiisinomainen metsäalue, jossa elää jopa viidesosa kaikista maailman 36 kissaeläinlajista. Lajien elinmahdollisuudet ovat kuitenkin uhattuna ihmisen toiminnan takia.

Tiikereitä, leopardeja, puuleopardeja, aasiankultakissoja, marmorikissoja, suokissoja ja aasianmetsäkissoja vaeltaa Thaimaata ja Myanmaria yhdistävällä Dawna Tenasserimin metsäalueella. Myös vaikeasti havaittavan kalastajakissan uskotaan liikkuvan metsän siimeksessä.

 

Dawna Tenasserim, jonka metsäiset maisemat laajenevat 18 miljoonan hehtaarin alueelle, on suurin yhtenäinen metsäalue koko Kaakkois-Aasiassa. Se on ainutlaatuinen paikka, sillä jopa 82 prosenttia sen maa-alasta on yhä metsää.

Metsässä asuvat seitsemän, tai mahdollisesti kahdeksan, kissaeläinlajia ovat kuitenkin uhattuna ihmisen toiminnan takia. WWF:n raportti “Land of Cats” kertoo, että kissaeläimiä uhkaa neljä asiaa. Yksi niistä on salametsästys, jossa yksilöitä pyydetään laitonta villieläinkauppaa varten. Salametsästäjien ansoihin jää lukemattomia eläimiä.

Salametsästyksen lisäksi elinalueiden muuttaminen maatalouden tarpeisiin kaventaa kissaeläinten elinmahdollisuuksia. Metsää kaatuu esimerkiksi maissi-, kumi-, maniokki- ja palmuöljyviljelmien tieltä.

Myös kestämättömät tavat rakentaa infrastruktuuria, kuten teitä, ja karjan tappamisesta johtuvat kostotoimet uhkaavat kissoja.

Aasiankultakissa tallentui riistakameraan Kui Burissa Thaimaassa.

Aasiankultakissa riistakameralla kuvattuna.

Esimerkiksi upea aasiankultakissa menestyy Dawna Tenasserimissa, ja riistakamera on kuvannut siellä jopa kissapareja. Aasiankultakissat sattuvat kuitenkin asumaan sellaisessa kohdassa metsäaluetta Myanmarin puolella, johon suunnitellaan uutta tietä. Tie voi viedä kissojen sekä muiden samalla alueella elävien lajien, mahdollisuudet elämään. Lisäksi uudet tieyhteydet avaavat salametsästäjille reitin uhanalaisten eläinten maille.

“On kerrassaan harvinaista, että yhdellä alueella Kaakkois-Aasiassa elää näin monia kissaeläinlajeja. Lisäksi se on koti suurille villieläimille, kuten norsuille, viidakkohärille, balinnaudoille ja kahdelle karhulaijille, joita on jo kadonnut tasangoilta. Nyt ne ovat ahtautuneet tänne vuorten väliin. Siksi niiden katoaminen täältäkin salametsästäjien tai puskutraktoreiden takia olisi varsinainen tragedia”, sanoo Yoganand Kandasamy, WWF:n Mekongin ohjelman lajiasiantuntija.

Metsästä löytyi kadonneeksi luultu laji

Kissaeläinlajien ja yksilöiden suuri määrä Dawna Tenasserimissa tekee alueesta erityislaatuisen: Dawna Tenasserimissä arvioidaan elävän 180–220 tiikeriä, ja lisäksi aasianmetsäkissoja elää runsaasti eri puolilla metsäaluetta.

Suokissan arvioitiin jo kuolleen sukupuuttoon Thaimaassa. Se kuitenkin tallentui riistakameraan Dawna Tenasserimissa yllättäen vuonna 2017. Thaimaa on listannut suokissan äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi, ja uhanalaisuuden syyksi on arvioitu lajiin kohdistunut metsästys ja elinympäristöjen menettäminen.

Tämä suoilves kuvattiin Intiassa

Tämä suokissa kuvattiin Intiassa

Kissaeläinten tilanne on ylipäätään hankala koko Aasiassa. Esimerkiksi tiikeri ja leopardi ovat jo kuolleet sukupuuttoon Laosissa, ja leopardien arvioidaan hävinneen myös Vietnamista ja Kambodžasta. Leopardeja tavataan kuitenkin yhä Dawna Tenasserimissä. Tosin niiden määrä on laskussa sielläkin.

”Eri lajien päivät ovat luetut, elleivät ympäröivät valtiot ja valtiot koko maailmassa yleisesti, tunnusta tätä luonnon monimuotoisuuden kehdon arvoa. Valtioiden tulisi ymmärtää aluetta uhkaavat tekijät ja toimia”, sanoo Regan Pairojmahakij, WWF Dawna Tenasserim Transboundary ohjelman johtaja.

Tiikeri

Tiikeri Bardian kansallispuistossa Nepalissa.

Miten satumaisen alueen kissaeläimiä voidaan suojella?

Tässä kahdeksan ratkaisuamme:

  • Suojellaan kissaeläinten kannalta tärkeimmät alueet paremmin
  • Lisätään tutkimusta kissaeläimistä sekä niiden saaliseläin- ja elinaluetarpeista
  • Selvitetään ja suojellaan ne alueet, joita pitkin villieläimet vaeltavat alueelta toiselle ja maiden välillä
  • Vahvistetaan villieläinten suojelutoimia molemmissa maissa ja valvotaan lakien toimeenpanoa
  • Tehdään yhteistyötä paikallisten asukkaiden ja yhteisöjen kanssa
  • Vaaditaan valtioita tunnustamaan alueen luonnon elinvoimaisuus ja suojelutarve
  • Lisätään lajien tarkkailun ja suojelun yhteistyötä sekä Thaimaassa että Myanmarissa etenkin laajalla alueella elävien lajien, kuten tiikerin, osalta
  • Selvitetään toimijat sekä tehdään yhteistyötä niiden toimijoiden kanssa, jotka työskentelevät kansallisissa ja alueellisissa infrastruktuurihankkeissa. Tarjotaan heille tietoa hankkeiden vaikutuksista alueen villieläimiin

Auta Kissaeläin-kummina

Uhanalaisten kissaeläinten tulevaisuus on veitsenterällä. Ikonisten lajien ahdingon syynä on elinalueiden hävittäminen, salametsästys ja ilmastonmuutos. Katso, mitä kaikkea tuellasi saadaan aikaan.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Kissaeläin-kummina

Uhanalaisten kissaeläinten tulevaisuus on veitsenterällä. Ikonisten lajien ahdingon syynä on elinalueiden hävittäminen, salametsästys ja ilmastonmuutos. Katso, mitä kaikkea tuellasi saadaan aikaan.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.