Moni syö koronaepidemian keskellä entistä enemmän lihaa – nämä kotiruuat olisivat ympäristön kannalta parempia valintoja

Lihankulutus kasvaa Suomessa, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT koronaepidemian vaikutuksista. Vastuulliset kalavaihtoehdot ja pääasiassa kasviksia sisältävät ruuat olisivat liharuokia ympäristöystävällisempiä. Avuksi arjen ruokarumbaan kokosimme viisi reseptiä uudella tavalla tehdyistä klassikkoruuista. Niissä yhdistyvät monille tutut lapsuuden maut sekä vastuulliset raaka-aineet.

Viime syksynä kerroin PTT:n ennusteesta, jonka mukaan Suomen lihankulutus näytti kääntyvän laskuun. Nyt koronaepidemian myötä lihankulutus kuitenkin mahdollisesti kasvaa. Tämä johtuu siitä, että kun ruokaa laitetaan ja syödään kotona, ovat annokset lihaisampia kuin koulussa tai työpaikan ruokalassa.

Tähän taitaa vaikuttaa myös hinta ja kokkaustottumukset: jauheliha ja broilerisuikaleet ovat edullisia ja moni on oppinut laittamaan niistä ruokaa. Se, että nyt poikkeustilassa ryhtyy opettelemaan uusien raaka-aineiden käyttöä, ei ole kaikille kovin helppoa.

Tuttua kotiruokaa vai uusia makuja?

Moni tuntuu kaipaavan nyt perinteisiä kotiruokia ja tuttuja makuja lapsuudesta, kuten Jani Kaaro kirjoitti kolumnissaan. Niistäkin moni on vastuullisuusnäkökulmasta hyvä valinta: silakkapihveissä käytetään ekologista kalaa eikä kaalilaatikko sisällä kovin suurta lihamäärää (ja lihan voi osittain tai kokonaan korvata helposti myös kasvipohjaisella vaihtoehdolla).

Toisaalta on monia, joita ne samat tutut vanhat reseptit alkavat jo kyllästyttää. Voisi siis olla hyvä hetki katsoa kaupan kasvituote- ja kalavalikoimaa uusin silmin ja kenties napata pari uutta reseptiä kokeiluun. Ja kehua hyviä löytöjä myös kavereille, sillä nyt kaivataan vinkkejä helppoihin arkiruokiin. Kokosimme myös WWF:n resepteistä arkea helpottavan viisikon, josta löytyy mielestämme sopivassa suhteessa sekä perinteisiä että uusia makuja.

Viisi reseptiä uudella tavalla tehdyistä klassikkoruuista