Köllöttelykö leppoisaa? Vielä mitä, sillä saimaannorpat tekevät WWF:n Norppalivessä kovaa työtä

WWF:n Norppalivessä seurataan rantakivillä makoilevia ja karvaansa vaihtavia saimaannorppia. Vaikka auringonotto näyttää leppoisalta, norpille keväinen kuivilla olo on yksi vuoden vaativimmista ponnistuksista.

Saimaannorpat viettävät valtaosan vuodesta vedessä. Keväisin ne kuitenkin nousevat rantakiville makoilemaan ja kuivattamaan karvaansa. Karvan täytyy olla kuivaa, jotta se irtoaa herkemmin ja tilalle voi kasvaa uusi turkki.

Norpan ihon pitää olla karvanvaihtoa varten lämmin ja turkin kuiva. Niinpä norpat eivät mene karvanvaihtoaikaan mielellään veteen, vaikka stressaantuisivat lähelle pyrkivistä katsojista. Ne joutuvat olemaan koko ajan erittäin valppaina, ja siksi karvanvaihto on yksi norpan vuoden vaativimmista jaksoista.

Itä-Suomen yliopiston norppatutkimusta vetävän yliopistotutkijan Mervi Kunnasrannan mukaan ihmisten tulisi antaa norpille rauhaa karvanvaihtoaikana.

”Saimaalla on näkynyt tilanteita, joissa katselijat menevät veneellä liian lähelle veneellä ja hätistävät norpan veteen kiveltä. WWF:n Norppaliven kautta norppia voi katsella häiritsemättä niitä”, Kunnasranta sanoo.

Norppalivessä nähty jo kaksi tappelua

Karvanvaihtoaika kestää muutaman viikon ajan. Yleensä norpat ovat säyseitä, eivätkä nahistele kovinkaan herkästi. Ne voivat köllötellä kivellä jopa vieri vieressä.

Välillä tunteet kuitenkin kuumenevat. Äitienpäivänä WWF:n Norppalivessä todistettiin tilannetta, jossa kaksi norppaa otti tiukasti yhteen. Viikkoa myöhemmin kivellä nähtiin toinen tappelu.

”Olen pari kertaa nähnyt vastaavaa. Vesi lentää ja kurahtelua riittää. Norpissa on toisinaan ruhjeita ja purujälkiä. Tuollaisissa rettelöissä ne syntyvät”, Kunnasranta sanoo.

Kunnasranta ei osaa sanoa syytä Norppalivessä nähtyihin taisteluihin.

”Saattaa olla, että toinen hylje olisi halunnut juuri tuolle kivelle ja toinen ei seuraa suvainnut. Ihmisen silmään noita hyviä kiviä olisi silmänkantamattomiin, mutta norpat makaavat melko samoilla kivillä vuodesta toiseen. Ehkä paikalla on arvoa, josta norppien mielestä kannattaa vaikka vähän räpylä nostaa ja hammasta väläyttää. Tiedäpä heistä ja toisaalta on lohdullistakin, että emme kaikkea tiedä”, Kunnasranta sanoo.

Livelähetyksen toteutuksessa auttava luontokuvaaja ja pitkäaikainen norpan suojelija Juha Taskinen sanoo, että taistelua voisi selittää toisen yksilön mukana ollut kuutti. Kuuttia ei näkynyt kuvassa, mutta Taskinen uskoo sen voineen olla lähistöllä.

WWF:n Luontolivessä voi katsella tällä hetkellä saimaannorppien lisäksi sääksien elämää suorassa lähetyksessä. WWF avaa tänä vuonna vielä uusia livelähetyksiä luonnosta.

Juttua muokattu 21.5. Lisätty tieto toisesta tappelusta  ja Juha Taskisen näkemys.

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Katso WWF:n Luontoliveä

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.