Kuva ei herkille: Saimaannorpan kuutti kuoli kalaverkkoon – ”Haluamme muistuttaa, että Saimaalla voi kalastaa myös norppaturvallisesti”

Eteläiseltä Saimaalta löytyi tällä viikolla kalaverkkoon kuollut kuutti. Kyseessä on ensimmäinen viranomaisten tietoon tullut tapaus sen jälkeen, kun saimaannorppien suojaksi säädetty verkkokalastuskielto päättyi kesäkuun lopussa.

Huom! Tässä jutussa on luontokuvaaja Juha Taskisen ottama kuva kuolleesta kuutista. Kuva saattaa järkyttää. 

Metsähallituksen Luontopalvelut sai tiedon verkkoon kuolleesta kuutista maanantaina. Naaraskuutti oli kuollut muikkuverkkoon eteläisellä Saimaalla. 

Saimaannorpan suojaksi säädetyt verkkokalastusrajoitukset päättyivät 30. kesäkuuta. Verkkokalastusrajoitukset eivät koske muikkuverkkoja. 

Kyseessä oli ensimmäinen viranomaisten tietoon tullut verkkokuolema tänä kesänä. Viime vuoden heinäkuussa verkkokuolemia oli enemmän, yhteensä viisi.  

Luontokuvaaja Juha Taskinen kuvasi kuolleen kuutin sen jälkeen, kun se oli nostettu vedestä. 

Turvallista verkkoa ei ole eikä tule”, Taskinen summasi Facebook-postauksessaan. 

 

Saimaalla kalaverkkoon hukkunut saimaannorpan kuutti selällään nurmikolla. Vieressä punnitsemislaite.

Tämä 23,5 kilogrammaa painanut naaraskuutti menehtyi muikkuverkkoon eteläisellä Saimaalla heinäkuun loppupuolella.

Kalaverkkojen aiheuttama sivusaaliskuolleisuus ja ilmastonmuutos ovat saimaannorpan suurimpia uhkia. Jokavuotiset verkkokalastusrajoitukset auttavat norppia selviytymään, mutta norppaturvallisia kalaverkkoja ei valitettavasti ole olemassa. 

Haluamme muistuttaa, että Saimaalla voi kalastaa myös norppaturvallisesti”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo. 

Jokainen Saimaalla liikkuva voi tehdä merkittävän teon norpan puolesta vaihtamalla verkot ja löysänieluiset katiskat norpalle turvallisiin pyyntimuotoihin, kuten onkeen, uistimeen tai norppaturvalliseen katiskaan”Luukkonen sanoo. 

Voit auttaa myös jakamalla tietoa ja tämän artikkelin sosiaalisessa mediassa.

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.