Tulipaikkatalkoot ylittivät odotukset: Peräti 350 laitonta tulipaikkaa purettiin Nuuksiossa

Nuuksion kansallispuistossa järjestettiin yhteistyössä WWF:n, Metsähallituksen ja Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa lauantaina 24. lokakuuta laittomien tulipaikkojen purkutalkoot, joihin osallistui 33 ennalta valittua talkooryhmää. Laittomia tulipaikkoja purettiin yhteensä noin 350. Laittomat tulipaikat kuluttavat luontoa, varsinkin kun tänä vuonna kasvaneen retkeilyinnostuksen myötä laittomia nuotiopaikkoja on ilmestynyt puistoon aiempaa enemmän.

Tänä vuonna Nuuksion kansallispuistossa menee todennäköisesti 400 000 kävijän määrä rikki. Lisääntyneet kävijämäärät näkyvät myös laittomien tulipaikkojen määrässä.

”Tulipaikkojen purkaminen on tärkeää luonnon kulumisen minimoimiseksi. Laiton tulipaikka jopa kannustaa tekemään siihen uuden tulen, eikä ihmisille välttämättä ole edes selvää, että ne ovat laittomia. Siivoamisen jälkeen puistossa kävijät on helpompi ohjata luvallisiin paikkoihin”, selvittää Metsähallituksen erikoissuunnittelija Joel Heino.

Talkoot järjestettiin koronaturvallisesti etänä. Jokainen ryhmä kiersi Nuuksiossa ryhmäkohtaisia reittejä pitkin. Taustana talkoille toimi Metsähallituksen heinäkuussa Retkikompassi-karttapalvelussa järjestämä kampanja, jossa Retkikompassiin ilmoitettiin Nuuksion laittomia tulipaikkoja. Yhteensä kesän aikana Retkikompassin kautta ilmoitettiin 244 laitonta tulipaikkaa. Tavoitteena talkoissa oli purkaa kaikki Retkikompassi-karttapalveluun kesän aikana ilmoitetut laittomat tulipaikat, mutta lopulta odotukset ylitettiin ja tulipaikkoja purettiin peräti 350 kappaletta.

”Tulipaikkatalkoot olivat todella hauska tapa viettää hienoa syyspäivää luonnossa. Paikkojen etsiminen oli kuin geokätköilyä. Tuli mentyä paikkoihin, joihin ei kansallispuistoissa muuten tulisi ja samalla tehtyä hyödyllistä työtä viihtyisämmän kansallispuiston eteen”, Ryhmänsä kanssa talkoissa mukana ollut Sampo Rouhiainen summasi päivää.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Sampo Rouhiainen ja Dobby-koira Nuuksiossa tulipaikkatalkoissa 24.10.2020

Tulipaikkatalkoissa ahersi myös Dobby-koira. Lounastaukoa Dobbyn porukka piti luvallisella tulipaikalla.

Tänä vuonna WWF:n perinteiset talkooleirit peruttiin koronapandemian vuoksi. Talkoita on järjestetty vuodesta 1977 asti joka vuosi.

”Tämä on ollut WWF:n vapaaehtoistyöllekin poikkeuksellinen vuosi. Tänään toteutetut, erittäin onnistuneet tulipaikkatalkoot osoittavat, että myös etätalkoissa voidaan saavuttaa hyvä talkoohenki ja erinomaisia tuloksia. Tulemme varmasti jatkamaan vastaavien tapahtumien toteuttamista myös jatkossa”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki kommentoi.

Laittomia tulipaikkoja löytyy hienoilta maisemapaikoilta

Laiton tulipaikka on esimerkiksi vääriin paikkoihin kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Laittomia tulipaikkoja ei myöskään löydy kartalta. Metsähallituksen rakentamilla virallisilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä. Retkikompassiin kesän aikana merkittyjen tulipaikkojen sijainnit kertovat, että laittomia tulipaikkoja löytyy erityisesti kansallispuistojen syrjäisemmistä osista, kauempaa reiteistä. Toinen ääripää on taas virallisten tulipaikkojen läheisyydestä löytyvät laittomat tulipaikat, jolloin voidaan hyödyntää valmista puuhuoltoa.

”Laittomia tulipaikkoja löytyy hienoilta maisemapaikoilta, kuten kallioilta ja vesistöjen ääreltä. Osassa on pystynyt näkemään vuosienkin kerrostumaa, eli tulipaikka on ollut siellä jo kauan”, Heino huomauttaa.

Tiedotamme talkooleireistä ja -tapahtumista Talkooleirit-sivulla.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Sinua saattaa kiinnostaa