Yhteistyö kantaa hedelmää – Uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy talkoilla kunnostetuissa kohteissa

Ympäristöjärjestö WWF:n ja K-ryhmän K-Kalapolut-yhteistyössä on neljän vuoden ajan kartoitettu ja avattu eri puolilta Suomea löytyviä vaelluskalojen nousuesteitä ja kunnostettu kutusoraikkoja.   Ensimmäisten vuosien kohteilta on jo saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa puroissa.

Kaikki Suomen vaelluskalat, kuten lohi ja taimen, ovat uhanalaisia, koska puromme ja jokemme ovat täynnä vaelluksen katkaisevia esteitä, kuten tierumpuja tai vanhoja myllypatoja.

(Juttu jatkuu animaation jälkeen.)

Vuosina 2017–2019 K-Kalapolut yhteistyössä kunnostetuissa puroissa on tehty sähkökoekalastuksia, joilla tutkitaan kalastossa tapahtuvia muutoksia. Yhteistyön ensimmäisten vuosien kohteilta on saatu lupaavia tuloksia.

Luumäen Vaalimaanjoelle rakennettiin vuonna 2017 kalojen nousuesteenä toimineeseen tierumpuun kalojen kulkua helpottava kynnys. Työ tuotti tulosta, sillä uhanalaiset taimenet ovat löytäneet tiensä joessa myös rummun yläpuolelle. Vuonna 2017 talkoiltiin Imatran Unterniskanjoella, jossa havaittiin jo toistamiseen luonnonpoikasia. Myös vuonna 2018 kunnostetulta kohteelta Heinäveden Jyrkylinjoelta löydettiin yksivuotiaita taimenenpoikasia.

”Uhanalaisten taimenten poikastuotanto on sähkökoekalastusten havaintojen mukaan paikoin jo hyvässä nousussa. K-Kalapolut-yhteistyössä mahdollistamme taimenen luontaisen lisääntymisen. On erityisen palkitsevaa kuulla, kun joku paikallinen kertoo nähneensä taimenten kutevan yhdessä kunnostamallamme soraikolla”, iloitsee WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Pieni taimen pituusmitan päällä jotta taimenen koko näkyy

Kuvassa yhden kesän ikäinen taimen. Taimen istutettiin Nivunkijokeen mätivaiheessa ja se on kuoriutunut ja kasvanut joessa. Istutuksilla halutaan luoda luonnollisesti lisääntyvä taimenkanta kunnostettuun jokeen.

Kaikkiaan yli 80 kilometriä avattu kaloille

WWF:n ja K-ryhmän K-Kalapolut-yhteistyön neljännen vuoden aikana järjestettiin koronatilanteen takia lähinnä vaelluskalojen elinympäristöjen kunnostuksia yhdessä 14 K-kaupan, maanomistajien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Kymmenet vaelluskalojen ystävät kunnostivat kahdeksassa eri kohteessa yhteensä 66 kutupaikkaa, avasivat viisi nousuestettä ja vapauttivat 2,5 kilometriä kalojen saavuttamattomissa ollutta lisääntymis- ja elinympäristöä.

Yhteensä K-Kalapolut-yhteistyön aikana on avattu vaelluskaloille yli 80 kilometriä uutta elin- ja kutuympäristöä, purettu 24 nousuestettä ja tehty lähes 300 kutusoraikkoa. Talkoita on järjestetty lähes 30 kohteessa ympäri Suomea.

”On ollut upeaa huomata K-kauppiaiden ja kauppojen henkilökunnan innostus lähteä mukaan tähän tärkeään työhön. Neljän K-Kalapolut-kauden aikana jo lähes 60 kauppaa ympäri Suomea on lähtenyt mukaan talkoisiimme. Ensi vuonna yhteistyön päätöskaudella pääsemme toivottavasti kutsumaan jälleen myös vapaaehtoisia talkoolaisia mukaan kunnostustöihin”, sanoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Uusi toimintamalli innostaa

”K-Kalapolut-yhteistyö on hyvä esimerkki yrityksen ja ympäristöjärjestön mahdollisuuksista luoda uusia toimintamalleja ja edistää luonnon monimuotoisuutta yhdessä vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa”, sanoo WWF:n yritysyhteistyön asiakkuuspäällikkö Juuso Lautiainen.

”Olemme iloisia, että olemme saaneet K-kauppiailta paljon apua tärkeään työhön vaelluskalojen ja virtavesiluonnon auttamiseksi myös näinä haastavina aikoina. Työtä riittää tehtäväksi, sillä erilaisia kalojen nousuesteitä on Suomen joissa ja puroissa valtava määrä. Tästä urakasta voi selvitä vain mahdollisimman monien vapaaehtoisten yhteistyöllä.”

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyö vaelluskalojen puolesta jatkuu vuoden 2021 loppuun asti.

WWF:n ja K-ryhmän K-Kalapolut-yhteistyön neljäs vuosi 2020 lukuina:

  • Kahdeksat talkoot seitsemällä eri paikkakunnalla. K-ryhmä ja WWF olivat mukana kahdeksassa virtavesikunnostustyössä Haminassa, Jyväskylässä, Keuruulla, Turussa, Joutsassa, Perhossa ja Äänekoskella. Monissa kunnostuksissa keskeisessä roolissa olivat jo pitkään ansiokasta työtä tehneet paikalliset toimijat.
  • 5 nousuestettä. Kauden 2020 talkootöissä avattiin viisi vaelluskalojen nousuestettä.
  • 2,5 kilometriä uusia kutu- ja elinympäristöjä. Nousuesteiden avaaminen toi uhanalaisille vaelluskaloille 2,5 kilometriä uusia kutu- ja elinympäristöjä.
  • 66 kutupaikkaa. Syksyn kunnostustöissä keskityttiin erityisesti rakentamaan kutusoraikkoja jokiin ja puroihin, jotta kaloilla olisi paremmat olosuhteet kutemiseen.
  • 102 talkoolaista. Kuluneella K-Kalapolut-kaudella keskityttiin koronatilanteen vuoksi aiempaa pienimuotoisempiin virtavesikunnostuksiin yhdessä K-kauppiaiden, WWF:n, maanomistajien ja paikallisten toimijoiden kanssa.
  • 14 K-kauppiasta. Kaikissa kunnostuskohteissa mukana urakoi K-kauppiaita ja K-kauppojen henkilökuntaa.

 

 

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.