WWF:n uusi Lintusaarikamera seuraa näyttävien merilintujen elämää urbaanissa ympäristössä

Alle kymmenen kilometrin päässä Helsingin päärautatieasemasta sijaitsee ainutlaatuinen luontokohde, Lopin lintusaari. Saarella pesivien harmaahaikaran, merimetson ja monen muun suuren merilinnun elämää voi seurata nyt suorassa lähetyksessä WWF:n Luontolivessä. WWF asensi kameran Helsingin Vanhankaupunginlahdelle yhdessä Elisan ja Helsingin kaupungin kanssa.

”Haluamme tehdä tunnetuksi pääkaupunkimme luontoa ja linnustoa. Helsingin Vanhankaupunginlahden ympäristö on sikäli ainutlaatuinen, että isot ja aiemmin aroiksi mielletyt merilintulajit viihtyvät risulinnoissaan näinkin lähellä kaupungin keskustaa. Livelähetyksen avulla myös sisämaassa asuvat pääsevät kurkistamaan merilintujen elämään”, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Viimeisen 15 vuoden aikana Lopin saareen ja sen lähistölle on asettunut pesimään muun muassa harmaahaikaroita, merimetsoja, laulujoutsenia, kanadanhanhia ja merihanhia. Kurjen pesintää ei ole toistaiseksi varmistettu, mutta kurkipari on oleillut saaren läheisyydessä monena vuonna. Laulujoutsen ja merihanhi puolestaan pesivät alueen ruovikoissa ja niiden reunoilla. Kanadanhanhi pesii Lopin saaren lisäksi muuallakin Viikin alueella.

’’Kamerassa esiintyvät lajit – harmaahaikara ja merimetso – osoittavat, että linnustomme on jatkuvassa muutoksessa ja muutokset voivat olla varsin nopeita. Esimerkiksi merimetson ensipesintä havaittiin Suomessa vasta noin 25 vuotta sitten’’, Tolvanen sanoo.

Siirry lintusaarikameraan tästä!

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

WWF:n kehityspäällikkö Justus Hyvärinen ja Elisan yritysvastuupäällikkö Jonas Kronlund tutkivat uuden livekameran ominaisuuksia Helsingin Vanhankaupunginlahdella.

Rehevöityminen on vaikuttanut saaren lajistoon

Yksi tekijä, joka on vaikuttanut suurikokoisten lajien yleistymiseen ihmisasutuksen lähellä, on luonto-opas Eero Haapasen mukaan särkikalan lisääntyminen rehevöityneessä vedessä.

’’Vanhankaupunginlahdella on tarjolla runsaasti ravintoa kalaa syöville linnuille. Linnut ovat myös tulleet rohkeammiksi, kun metsästys ei enää uhkaa niitä. Ennen vähälukuisemmat ja aremmat lajit pesivät nyt lähempänä ihmistä. Sukupuuton partaalla käynyt merikotka on myös kärsinyt Itämeren ympäristömyrkyistä, mutta myrkkyjen vaikutus on nyt väistynyt’’, Haapanen sanoo.

Merikotkan pelastaminen vuosikymmenien sinnikkäällä työllä sukupuuton partaalta elinvoimaiseksi on kotimaisen luonnonsuojelutyön menestystarina. Kun merikotka pääsi pois uhanalaisten lajien listalta, lajin kannanseuranta ja suojelutyö siirtyi vuonna 2020 WWF:ltä Sääksisäätiön vastuulle.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Lopin lintusaari sijaitsee lähellä Helsingin keskustaa.

Livelähetyksen uskotaan edistävän lintujen pesärauhaa

Helsingin kaupunki toivoo livekameran lisäävän tietoisuutta Viikin luonnonsuojelualueesta ja siellä liikkumisesta. Viime vuonna alueella pesinyt merikotkapariskunta ei todennäköisesti asettunut Loppiin tänä keväänä juuri ihmisten toiminnasta johtuen. Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden mukaan varoituksista huolimatta jäällä liikkuneet ulkoilijat saattoivat säikäyttää merikotkapariskunnan tiehensä. Merikotka on arka laji, ja pesäpaikkaa etsiessään se tarvitsee rauhaa ympärilleen.

’’Lintusaarikameran kautta pääsee seuraamaan Helsingin suurimman luonnonsuojelualueen ja arvokkaimman lintulahden elämää näppärästi kotisohvalta käsin. Livelähetys myös osaltaan turvaa Lopin saaren lintukolonian pesimärauhaa, koska mahdolliset luvattomat rantautumiset rauhoitettuun saareen voivat näkyä kuvassa. Kaikenlainen liikkuminen reittien ulkopuolella on kielletty Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella sulan veden aikaan’’, Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Kalle Meller muistuttaa.

WWF:n Luontoliven Lintusaarikamera tarjoaa mahdollisuuden katsella lähetystä poikkeuksellisen korkealla 4K-kuvanlaadulla. Kameran asennuksesta ja teknologiasta vastaavat Elisa, Kepit Systems Oy ja Solarvoima Oy.

 

Kurkista merilintujen maailmaan!

Tule seuraamaan harmaahaikaran, merimetson ja monen muun suuren merilinnun elämää suorassa lähetyksessä Helsingin Vanhankaupunginlahdelta! Lähetys on toteutettu poikkeuksellisen korkealla 4K-kuvalaadulla.

Katso Luontoliveä

Kurkista merilintujen maailmaan!

Tule seuraamaan harmaahaikaran, merimetson ja monen muun suuren merilinnun elämää suorassa lähetyksessä Helsingin Vanhankaupunginlahdelta! Lähetys on toteutettu poikkeuksellisen korkealla 4K-kuvalaadulla.