WWF sai yli 1200 kommenttia sääksikameran jatkosta: ”Ei pidä sulkea silmiä oikeilta luonnon tapahtumilta”

WWF kysyi viime viikolla Luontoliven sääksikameran katsojien mielipidettä, pitäisikö lähetyksen jatkua. Lähetyksen jatkamista alettiin pohtia, kun sääksien pesintä tänä vuonna epäonnistui.

WWF on päättänyt jatkaa Luontoliven sääksikameran lähetystä pesinnän epäonnistumisesta huolimatta.

”Saimme yli 1200 vastausta palautekyselyymme sääksikameran jatkosta. Monet vastauksista osoittavat, miten suuri merkitys WWF:n Luontolivellä on katsojille. Ihmiset kertoivat surevansa menetystä yhdessä sääksiemojen kanssa. Katsojien side sääksiin on selvästi vahva”, WWF:n viestinnän asiantuntija Maria Rautio-Runeberg sanoo.

”Seurasin alusta lähtien sääksien touhua. Oli ilo katsella sääksien toimintaa ja sujuvaa yhteistyötä. Katselin touhua lähes herkeämättä, joten jäin melkein koukkuun mielenkiinnosta. Olen eläkkeellä ja aikaahan oli. On surullista, että elävä loistava elokuva päättyi näin”, eräs kommentoi.

Monet huomauttivat, että myös epäonnistuneet pesinnät kuuluvat luontoon.

”Luonto voi antaa myös harmittavia elämyksiä. Livekamerat eivät voi olla vain ihmisten vau-efektien tuottajia, ne kuvaavat luonnonkulkua”, eräs kommentoija muistuttaa.

”Ei pidä sulkea silmiä oikeilta luonnon tapahtumilta”, toinen säestää.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Monet vastaajista kertoivat oppineensa valtavasti uutta sääksistä livelähetyksen kautta. Katsojissa on mukana myös useita koululuokkia ja päiväkotiryhmiä.

”On erinomainen tilaisuus seurata eläinten käyttäytymistä tapahtuman suhteen. Opettajana voin näyttää jotain sellaista, mitä ei muutoin kaupungin lapset voi kokea. Luonnon ymmärtäminen on monimutkainen prosessi. Minullekin”, eräs opettaja kommentoi.

Valtaosa vastaajista toivoi lähetyksen jatkuvan monestakin syystä.

”Ehkä me katsojatkin voisimme tehdä omaa surutyötä, kun näkisimme vielä näitä upeita lintuja piipahtamassa pesällä. Muuten varmasti miettisi pitkään vieläkö sääkset ovat lähettyvillä; mitä niille kuuluu, koska ne jättävät Suomen. Toivon siis lähetyksen jatkamista, vaikka kieltämättä pesän ja lintujen katsominen on aika raastavaakin.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Miksi pesintä epäonnistui ja mitä tästä eteenpäin?

Syitä pesinnän epäonnistumiselle ei kukaan osaa sanoa varmaksi. Saimaalla myrskysi voimakkaasti 26. toukokuuta, ja seuraavana päivänä sääkset lopettivat aktiivisen hautomisen. Sääksikeskuksen Jouko Alhaisen mukaan osa sääksistä voi stressaantua kovasta myrskystä. Myös sääksiemon ravinnonsaannissa oli parin päivän katkos vähän ennen pesinnän epäonnistumista.

”Myrskyt rikkovat joskus pesiä, ja jos sääksillä on joskus aiemmin pesä rikkoutunut myrskyssä, vanha muisto voi stressata syvästi. Kahden päivän katko ravinnonsaannissa ei ole ratkaiseva tekijä pesinnän epäonnistumisessa, ellei sitten vallitse ankarat helteet”, Alhainen sanoo.

Lähetyksessä on nähty, miten sääkset tuovat edelleen pesään täytettä. Välillä ne myös hautovat munia lyhyen aikaa ja syövät pesällä.

”Sääkset tuovat ”suruoksia” ja turpeita pesään pitkin kesää. Se toimii viestinä pesän omistuksesta muille lajikumppaneille. Sääkset voivat yöpyä jossain lähistöllä pitkälle kesään ja syksyyn”, Alhainen sanoo.

Sääksiä on seurattu WWF:n suorassa lähetyksessä myös viitenä edellisenä vuotena. Aiempina vuosina sääkset ovat onnistuneet pesinnässään ja vuosittain pesältä on lentänyt 2–3 poikasta.

Lähetys sääksien pesältä jatkuu yleisön toiveesta. Sääksikameran löydät Luontoliven sivuilta.

Pelasta sääksen koti

Liity nyt WWF:n kummiksi ja tue työtämme arvokkaiden suomalaisten metsien – siis sääksen elinalueiden – suojelemiseksi.

Liity kummiksi

Pelasta sääksen koti

Liity nyt WWF:n kummiksi ja tue työtämme arvokkaiden suomalaisten metsien – siis sääksen elinalueiden – suojelemiseksi.