Lohen avomerikalastus halutaan lopettaa – WWF tukee Kansainvälisen merentutkimusneuvoston historiallista ehdotusta

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES on julkaissut tieteellisen neuvonannon Itämeren lohenkalastuksesta. Neuvosto suosittelee lohen avomerikalastuksen kieltämistä kokonaan ensi vuodeksi, jotta heikkoja lohikantoja voidaan suojella. Tieteellinen neuvonanto toimii pohjana Itämeren kalastuskiintiöistä ensi kuussa käytäville neuvotteluille.

Itämeren alueella on jäljellä hieman yli 30 keskenään erilaista luonnonvaraista lohikantaa. Lohen merikalastukseen on määritelty kuitenkin vain kaksi kalastuskiintiötä: yksi Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden alueelle ja toinen Suomenlahdelle.

”Lohen kalastusta on rajoitettu viime vuosina kiitettävästi. Keskeinen ongelma kuitenkin on, että kiintiöpäätöksissä on määritelty saaliiksi saatavien kalojen määrä, mutta ei sitä, missä ja miten saa kalastaa”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Avomerikalastuksessa saaliiksi joutuu kaloja myös kaikista heikoimmassa tilassa olevista lohikannoista. Kansainvälisen merentutkimusneuvoston mukaan lohenkalastuksen jatkaminen viime vuosien tapaan voisi johtaa jopa joidenkin lohikantojen häviämiseen.

”Eri lohikannat kestävät kalastusta kovin eri tavalla. Nykyinen kiintiösäätely on mahdollistanut vahvimpien lohikantojen elpymisen, mutta eteläisten pienten lohikantojen tila on jopa heikentynyt viime vuosina. On olennaista, että kalastus pyritään kohdistamaan vahvimpiin lohikantoihin ja heikommille annetaan mahdollisuus elpyä”, Ovaska toteaa.

Lohen avomerikalastuksen ongelmista on keskusteltu jo pitkään. Kalastuspolitiikan rakenteista johtuen avomeripyyntiin on kuitenkin ollut vaikea puuttua.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että avomeripyynnin lopettaminen on nyt nostettu tieteellisen neuvonannon ytimeen”, Ovaska sanoo.

Suomi ja Ruotsi ovat lopettaneet lohen avomerikalastuksen jo kymmenkunta vuotta sitten ja panostavat huomattavasti lohikantojen tutkimukseen, seurantaan ja hoitoon.

”Neuvonannon noudattamisen pitäisi olla Suomelle itsestäänselvyys. Sen sijaan eteläisellä Itämerellä kalastavat maat tulevat varmasti vastustamaan esitystä voimakkaasti. Meidän on syytä käyttää leveitä hartioitamme lohikantoja koskevissa päätöksissä ja tukea voimakkaasti tieteellistä neuvonantoa haitallisen avomerikalastuksen lopettamiseksi”, Ovaska sanoo.

Lohenkalastus Pohjanlahden ja Suomenlahden rannikolla voisi jatkua

Neuvonannon mukaan lohenkalastus voisi jatkua Pohjanlahden ja Suomenlahden rannikoilla kiintiösäätelyn puitteissa. WWF kuitenkin muistuttaa, että myös Suomen ja Ruotsin rannikolla on heikkoja lohikantoja, ja lohikantoja yritetään palauttaa jokiin, joiden alkuperäinen kanta on hävinnyt pääosin vesivoimarakentamisen seurauksena.

”Avomerikalastuksen lopettaminen parantaisi mahdollisuuksiamme elvyttää omia heikkoja ja menetettyjä lohikantojamme, sillä kansallisen kalastuksensäätelyn merkitys kasvaisi. On tärkeää, että myös rannikolla ja joissa tapahtuvaa kalastusta säädellään niin, että kaikille lohikannoille annetaan mahdollisuus elpyä”, Ovaska sanoo.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.