Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja – vapaaehtoiset kitkivät villiintynyttä vieraslajistoa arvoalueilta

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.

Kurtturuusu, lupiini ja jättipalsami ovat esimerkkejä vieraslajeista, joiden leviämistä luontoon ihminen on auttanut tahallaan tai vahingossa. Vieraslajit leviävät nopeasti ja voimakkaasti ympäristöön tukahduttaen elintilaa kotoperäisiltä lajeilta. Ilmastonmuutos on vieraslajeille edullinen, sillä ilmaston lämmetessä vieraslajit leviävät yhä pohjoisemmaksi ja uhkaavat näin luonnon monimuotoisuutta entistä laajemmilla alueilla.

”Ilmastonmuutos ja luonnon köyhtyminen liittyvät tiiviisti yhteen. Vieraslajien leviäminen on yksi konkreettinen muistutus ilmastokriisin seurauksista. Odotamme eilen alkaneesta YK:n ilmastohuippukokouksesta riittäviä päätöksiä maapallomme tulevaisuuden turvaamiseksi”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki sanoo.

(uutinen jatkuu kuvien alla)

Talkoilijat tarttuivat vieraslajiongelmaan

WWF:n vieraslajitalkoissa on kesän ja syksyn aikana taltutettu vieraslajien leviämistä Suojelualueiden vieraslajit kuriin -hankkeessa. Talkookauden kohteet sijaitsivat Uudenmaan luonnonsuojelualueilla ja niiden liepeillä, ja talkoisiin osallistui kaikkiaan noin 180 ihmistä. Yhteistyökumppaneina talkoissa toimivat Metsähallitus, Helsingin kaupunki, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Espoon kaupunki.

Kauden päätöstapahtuma toi vapaaehtoisia viikonloppuna Nuuksioon, jossa talkoolaiset kaivoivat lupiinia juurineen ylös kansallispuistosta ja sen rajoilta. Lupiini on levinnyt Nuuksioon tienpientareilta ja pihoilta nopeasti, ja sitä on kitketty talkookaudella kahdessa kohteessa useamman kerran talkookauden aikana.

”Vieraslajien torjuntaan on satsattava tulevaisuudessa entistäkin enemmän. Torjuntaa on tärkeää kohdistaa luonnonsuojelualueille ja niiden läheisyyteen, sillä näissä paikoissa luonnon monimuotoisuus on suurta”, Niinimäki sanoo.

Hankkeessa kokeiltiin tällä kaudella uutta toimintamallia, jossa seitsemän motivoitunutta vapaaehtoista palkattiin mukaan talkookoordinaattoreiksi. Koordinaattorit järjestivät yhteensä 18 talkootapahtumaa.

Talkookauden suosituimpia tapahtumia olivat Helsingissä Uutelan, Lammassaaren ja Pornaistenniemen sekä Fastholman talkoot, joissa kaikissa kitkettiin jättipalsamia. Lisäksi Espoon Tapiolan rannoilta talkoolaiset kaivoivat pois useita kurtturuusuesiintymiä. Laajalahden luonnonsuojelualueella vapaaehtoiset hävittivät ensi kerran espanjansiruetanaa.

Uutista täsmennetty 2.11.21: Lupiinia on kitketty Nuuksiossa kahdessa eri kohteessa useamman kerran talkookauden aikana. Uutisessa kerrottiin aiemmin, että lupiinia olisi kitketty Nuuksiossa kahdesti.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!