Merkittävä löytö Mekongilta – alueelta löytyi vuoden aikana jopa 224 uutta lajia
Suuripäinen sammakko, kaksivärinen gekko ja sammuneen tulivuoren mukaan nimetty apinalaji ovat esimerkkejä Mekongin alueen uusista lajeista. Metsäkato ja pirstaloituvat elinympäristöt uhkaavat kuitenkin suistaa monet uusista lajeista sukupuuttoon heti löytämisen jälkeen.
Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Mekongin alue tunnetaan todella monimuotoisesta ja rikkaasta luonnostaan. Jokiseudulta löydetään edelleenkin uusia lajeja. Vuonna 2020 tutkijat löysivät Vietnamin, Thaimaan, Laosin, Kambodzan ja Myanmarin alueilta yhteensä jopa 224 uutta lajia.
Näistä uusista lajeista 155 on kasveja, 16 kaloja, 17 sammakkoeläimiä, 35 matelijoita ja mahtuupa joukkoon yksi nisäkäskin. Vuoden 1997 jälkeen Mekongin alueelta on nyt löydetty kaikkiaan 3007 uutta lajia.
Monia nyt löydetyistä lajeista uhkaa kuitenkin sukupuutto esimerkiksi elinympäristöjen tuhoutumisen, metsäkadon ja laittoman villieläinkaupan takia.
”Tunnemme vain pienen osan maapallon kasvi- ja eläinlajeista niin hyvin, että niiden uhanalaisuutta voitaisiin arvioida. Jotkut lajit kuolevat sukupuuttoon ennen kuin niitä edes löydetään”, kertoo Maija Kaukonen, WWF:n metsä- ja kehitysyhteistyöasiantuntija.
WWF vaatii alueen valtioita lisäämään suojelutoimia luonnon monimuotoisuuden upean kirjon säilyttämiseksi. Lisäksi WWF tukee Mekongilla metsien kestävää käyttöä, kitkee laitonta villieläinkauppaa ja kehittää yhdessä paikallisten kanssa elinkeinoja, jotka eivät uhkaa luontoa. Mekongin lajeilla on vielä paljon toivoa, mutta uhkiin on tartuttava ripeästi.
WWF:n vuonna 2021 julkaiseman raportin mukaan Mekongin alue on yksi maapallon merkittävimmistä metsäkatovyöhykkeistä, eli tällä alueella metsien hupeneminen on erittäin nopeaa. Metsiä hävitetään muun muassa kumiviljelmien, kahviplantaasien sekä maissin ja sokeriruokoviljelysten tieltä. Näitä tuotteita tuodaan myös EU:hun ja sitä kautta myös Suomeen.
”Myös meillä länsimaalaisilla on yhtälössä osamme. Monia täällä kulutettavia tuotteita valmistetaan Mekongin alueella, ja niiden tuotannon tieltä raivataan lajien elinympäristöjä. Valtioiden ja yritysten on edistettävä kestävää tuotantoa, joka ei tuhoa luontoa”, Kaukonen toteaa.
Esimerkkejä vuonna 2020 löydetyistä uusista lajeista:
Suojele elämää WWF-kummina
Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!