”Pyrin miettimään sen ainaisen haluamisen sijaan, mitä oikeasti tarvitsen” – muusikko F ja muut Earth Hour -lähettiläät tekivät lupauksen maapallolle

Ville Veikka, Sari Aalto, Sita Salminen, F, Marjut Ollila, Kerttu Rissanen ja Laura Friman levittävät luonnonsuojelun sanomaa Earth Hour -lähettiläinä.

Artisti Ville Veikka lupaa keskittyä kaikissa kulutusvalinnoissa vastuullisuuteen

”Earth Hour -lähettilääksi ryhtyminen oli luonteva päätös, sillä olen aina ollut kiinnostunut ympäristöasioista. Lapsena katsoin ahkerasti Avaraa luontoa ja muita luonto-ohjelmia ja myöhemmin päädyin myös yliopistoon opiskelemaan ympäristötekniikkaa.

Minulle erityisen merkityksellisiä paikkoja luonnossa ovat lapsuudenkotini lähimetsät, sekä Otsamo-tunturi Inarissa. Otsamo on todella kaunis paikka, ja olen käynyt siellä useita kertoja. Koen, että luonnossa saan ladattua akkuja ja ammennettua luovuutta. Erityisesti ympäristönsuojeluun liittyvä taistelun teema inspiroi minua myös musiikillisesti.

Lupaukseni maapallolle on, että keskityn aivan kaikissa kulutusvalinnoissani vastuullisuuteen. Ympäristöongelmat ovat todella monialaisia, ja siksi ei mielestäni riitä, että pyrkii esimerkiksi vain vähentämään omia päästöjään. Esimerkiksi metsäkato ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ovat myös vakavia uhkia, joihin voi vaikuttaa omalla kulutuksellaan.”

Muusikko Ville Veikka

22-vuotias laulaja-lauluntekijä Ville Veikka julkaisi joulukuussa kolmannen singlensä Tyhmät muuttaa pois.

Vatsastapuhuja Sari Aalto aikoo lopettaa punaisen lihan syönnin

”Luonnonsuojelu merkitsee minulle valtavan paljon. Olen halunnut nostaa aihetta esiin myös TikTokissa ja olen tehnytkin videoita, joissa puhutaan esimerkiksi metsäkadosta tai kierrätyksestä. Meidän pitäisi pitää maapallosta paljon parempaa huolta, jotta se säilyisi myös jälkipolville.

Kun aloitin vatsastapuhumisen, sain isältäni lahjaksi ensimmäisen nukkeni, simpanssin nimeltä Anssi. Vatsastapuhujille muodostuu usein erityinen side ensimmäiseen nukkeen, ja Anssi onkin persoonallisin nukkeni, ja myös yleisön mielestä hurmaava tyyppi.

Anssin myötä olen tullut hyvin tietoiseksi simpanssien ja muiden kädellisten kaventuvasta elintilasta. Simpanssien kanta heikentyy hirveää vauhtia, ja se surettaa. Jos asialle ei tehdä mitään, niin kohta meillä ei ole enää simpansseja.

Earth Hourissa on hienoa se, että siihen voi osallistua niin yksilönä kuin yhteisönä tai organisaationakin: luonnonsuojelussakin ovat tärkeitä sekä yksilöiden valinnat, että laajemmat yhteiskunnalliset toimet. Itse vietän Earth Houria lueskellen lasten kanssa kirjoja kynttilänvalossa.

Lupaukseni maapallolle on lopettaa kokonaan punaisen lihan syönti. Ympäristöä vähemmän kuormittava ruokavalio on hyväksi sekä luonnolle että minulle itselleni.”

Vatsastapuhuja Sari Aalto

Sari Aalto tekee suosittuja vatsastapuhumisvideoita Tik Tokissa. Vatsastapuhujan hahmorepertuaariin kuuluvat muun muassa Lulu-pulu, Simpanssi-Anssi sekä Masu.

Sita Salminen lupaa vaatia päättäjiltä ilmastotekoja

”Tunnen jonkin verran ilmastoahdistusta, ja välillä yksilönä on aika voimaton olo ympäristöongelmien edessä. Minulla on kuitenkin aika iso seuraajakunta somessa ja ajattelen, että voin auttaa omalta osaltani puhumalla ympäristöasioista kanavissani. Earth Hour -lähettiläänä toimiminen on ihana mahdollisuus saada ihmiset pysähtymään luonnonsuojelun äärelle.

Koen oloni kotoisaksi suomalaisessa luonnossa, mutta villieläimistä minua ovat aina kiehtoneet erityisesti norsut, joihin olen tutustunut thaimaalaisuuden kautta. Norsuissa kiehtoo niiden kauneus ja rauhallinen viisaus.

Poden välillä huonoa omatuntoa joistain arjen ei-niin-ekologisista valinnoista, kuten lentomatkoista Thaimaahan. Thaimaa on toinen kotimaani ja ajattelen matkustamisen sinne olevan perusteltua, mutta välillä mietityttää silti, millaista esimerkkiä näytän somessa.

Mielestäni on kuitenkin tärkeä muistaa, että vaikka yksilön arkisilla valinnoilla on väliä ilmaston kannalta, myös päättäjät ovat suuressa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Itselleni on tärkeää ottaa nämä asiat huomioon esimerkiksi aina äänestäessäni. Vastuu ympäristöstä ei saa olla vain yksilöiden harteilla.

Lupaukseni maapallolle on siksi viedä luonnonsuojelun viestiä eteenpäin päättäjille.”

Somevaikuttaja, kirjailija, podcastaaja Sita Salminen

Sita Salminen on 29-vuotias sisällöntuottaja, podcastaaja ja kirjailija.

F lupaa hankkia jatkossa vain tarpeeseen

”Muistan viettäneeni Earth Houria ensimmäisen kerran jo kymmenisen vuotta sitten. Se on minulle hetki, jolloin valojen sammuttamisen lisäksi irrottaudun kaikista älylaitteista ja pelailen vaikka lautapelejä kynttilänvalossa.

Vaikka olen pääasiallisesti muusikko ja taiteilija, puhun mielelläni yleisölleni myös itselleni tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista. Tiesin heti, että haluan lähteä mukaan Earth Hour -lähettilääksi, sillä ympäristö on itselleni kaikista tärkeistä asioista se merkittävin. Ilmastoasiat ovat minulla päivittäin mielessä, ja järjestelen omaa elämääni paljon sen mukaan, että voisin omalta osaltani hillitä ilmastokriisiä.

Minulle tärkein paikka luonnossa on Turun saaristo. Viime vuosina olen pohtinut kriittisesti omaa suhdettani matkailuun, ja pyrkinyt löytämään kauneutta ja rauhaa lähiluonnosta. Olen varttunut Turun saaristossa, ja haaveilen myös aktiivisesti siitä, että eläköityessä muutan saaristoon asumaan koirien kanssa.

Matkustelun lisäksi olen jo pitkään kiinnittänyt huomiota omaan kulutukseeni. Lopetin muutama vuosi sitten kokonaan pikamuodin ostamisen, ja pyrin miettimään sen ainaisen haluamisen sijaan, mitä oikeasti tarvitsen. Lupaukseni maapallolle onkin hankkia vain tarpeeseen, sekä hankittaessa suosia käytettyä tai ekologisesti ja eettisesti tuotettua. Rahaa säästyy ja maapallo kiittää!”

Muusikko F

Artisti F eli Fanni Sjöholm on nostanut musiikissaan esiin muun muassa tasa-arvon ja mielenterveyden teemoja.

Sormiruokaexpertti Marjut Ollila lupaa suosia kokatessa kalaa ja kasviksia

”Osallistumme perheen kesken joka vuosi Earth Houriin, ja on kiva tuoda tempausta tänä vuonna esiin myös seuraajilleni. Earth Hourin aikaan sammutamme yleensä kaikki valot ja laitteet, syömme lasten kanssa piknik-eväitä olohuoneessa kynttilänvalossa ja tiirailemme ikkunasta, näkyykö Earth Hour naapurustossa.

Luonto on aina merkinnyt minulle paljon, ja ympäristöstä välittäminen näkyy myös perheessämme: lapset saattavat esimerkiksi motkottaa minulle, jos meinaan joskus laiskuuttani jättää roskat kierrättämättä. Koen olevani kaikista lähempänä luontoa mökillämme Houtskarissa, jota ympäröi meri ja metsä. Paikan merkitys on korostunut entisestään pandemian aikana, jolloin se on ollut välillä varsinainen henkireikä.

Pyrimme ottamaan ympäristön huomioon myös ruokailussa, mutta kiireisessä lapsiperhearjessa syöminen lipsuu helposti sellaiselle linjalle, että ostetaan 400 grammaa jauhelihaa ja mietitään, että tehdäänkö tästä makaronilaatikkoa vai spagettikastiketta.

Lihasta kokonaan luopuminen ei ole perheellemme realistista, mutta pidämme kaikki kalasta ja kasvispainotteisesta ruoasta, ja aiommekin pyrkiä minimoimaan lihankulutuksemme. Mielestäni on tärkeä tuoda esiin sitä, että asioissa ei tarvitse olla ehdoton: syön esimerkiksi yhä kermajuustoa, vaikka lehmänmaidon olemme korvanneet kaurajuomalla.

Lupaukseni maapallolle on, että pyrin vähentämään lihankulutusta ja suosin ruoanlaitossa kasviksia ja kestävästi kalastettua kalaa.”

Sormiruokaexpertti Marjut Ollila

Simppeliä sormiruokailua -kirjan kirjoittaja ja bloggaaja Marjut Ollila jakaa helppoja reseptejä ja vinkkejä taaperoiden ruokailuun.

Näyttelijä Kerttu Rissanen lupaa kävellä enemmän

”Earth Houriin osallistuminen on äidiltäni opittu tapa. Muistan, kuinka ollessani vielä teini-ikäinen sytytimme Earth Hourin aikaan kynttilät palamaan ja söimme yhdessä. Siitä muodostui yhteinen perinteemme, josta jäi hieno muisto. Kotoa muutettuanikin olen osallistunut tapahtumaan joka vuosi ja saanut myös mieheni mukaan.

Rakkauteni luontoon juurtaa juurensa lapsuuteni maisemista. Etenkin meri on lähellä sydäntäni, sillä mökkimme sijaitsee Kemiön saaristossa. Siellä on aina ollut kosketuksissa luontoon ja pienenä haaveilin jopa meribiologin urasta. On kauhean surullista, miten merien monimuotoisuuden tuhoutumisen näkee konkreettisesti. Esimerkiksi Australian matkallani kohtasin koralliriuttojen kärsimät vahingot. Se pysäytti.

Ympäristönsuojeleminen merkitsee parempaa tulevaisuutta meille ja tuleville sukupolville. Siksi pienilläkin valinnoilla on suuri merkitys.

Vaikka Earth Hour tapahtumana kestääkin vain yhden tunnin, herättää se pohtimaan omia arjen valintoja pidemmälle tulevaisuuteen. Syön jo melko kasvispainotteisesti, enkä käytä ollenkaan esimerkiksi punaista lihaa, mutta haluan tulevaisuudessa kiinnittää vielä enemmän huomiota ruuan kestävään tuotantoprosessiin ja parempiin raaka-aineisiin. Aion etenkin näin kesän kynnyksellä nauttia ajasta ja auringosta kävelemällä enemmän paikasta toiseen ja välttää turhia taksimatkoja. Nämä ovat lupaukseni maapallolle.”

Kerttu Rissanen

“Ihmisellä itsellään on vastuu ja mahdollisuus tehdä parempia valintoja.”

Toimittaja-kirjailija Laura Friman lupaa jättää mökillä niittyalueita pölyttäjille

”Aloitin vuoden 2020 alussa vuoden mittaisen absoluuttisen vaatelakon. Olen joko-tai-ihminen, enkä voinut jättää itselleni takaporttia haasteeseen. Jos olisin sallinut itselleni vaikkapa kirpputorivaatteet, olisin vain siirtänyt vaatemaniani niihin.

Saatoin aiemmin klikkailla verkkokaupoista lasteittain vaatekuormia, joista suuri osa unohtui kaapin perukoille. Vuoden lakko muutti suhtautumistani vaateshoppailuu ja ostan vaatteita suunnilleen 85 prosenttia vähemmän kuin ennen. Viihdeshoppailu on jäänyt pois oikeastaan ihan orgaanisesti, en ole joutunut edes pinnistelemään. On vapauttavaa, kun ei ole pakko ostaa.

Uskon, että erilaisten haasteiden avulla ihmisille voi jäädä pysyvämpiäkin muutoksia arkielämään. Esimerkiksi muutama vuosi sitten kokeilin kuukauden ajan olla vegaani, enkä ole sen koommin ostanut lehmänmaitoa. On ollut hienoa saada viestejä, joissa ihmiset ovat kertoneet kokeilevansa myös vuoden vaatelakkoa. Olen ollut siitä yllättynyt ja ripauksen ylpeäkin.

Osallistun tämän vuoden Earth Houriin tuttuun tapaan perheeni kanssa. Earth Hour on ollut helppo tapa ottaa lasten kanssa puheeksi ympäristöasiat. Tänä vuonna teen myös lupauksen maapallolle ja lupaan jättää mökilläni niittyalueita pölyttäjille.”

Toimittaja-kirjailija Laura Friman neuloo

”Haluan toimia ympäristön puolesta ja tuoda asioita ihmisten tietoisuuteen lähestyttävästi, en syyllistäen.”

Tee lupaus maapallolle!

Sillä miten syömme, liikumme, kulutamme, on suuri vaikutus ympäristölle. Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja alkaa toimia jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tee siis lupaus maapallolle haaste kaverisi mukaan somessa!

Mikä on tapasi vaikuttaa?

Tee lupaus maapallolle!

Sillä miten syömme, liikumme, kulutamme, on suuri vaikutus ympäristölle. Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja alkaa toimia jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tee siis lupaus maapallolle haaste kaverisi mukaan somessa!