Suojele norppaa: Jätä kalaverkot kuivalle maalle heinäkuussa ja päivitä katiska norppaturvalliseksi

Erittäin uhanalaista saimaannorppaa suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto päättyy 30. kesäkuuta. Saimaalla kalastavien on kuitenkin syytä päivittää katiska norppaystävälliseksi ja jättää verkot naulaan myös heinäkuussa, sillä ne ovat todellinen uhka etenkin kuuteille.

Puolet kaikista saimaannorpan kalaverkkokuolemista on viime vuosina tapahtunut juuri heinäkuussa, kun kevään ja alkukesän verkkokalastuskielto saimaannorpan keskeisillä lisääntymisalueilla päättyy. Vaarallisimpia kalaverkot ja väärän malliset katiskat ovat etenkin itsenäistä elämää aloitteleville kuuteille.

”Kaikki kalaverkot ovat saimaannorpalle vaaraksi. Meiltä monesti kysytään, miten saimaannorppaa voi suojella, ja tehokkain keino on jättää Saimaalla kaikki verkot kuivalle maalle ja päivittää katiska norppaturvalliseen malliin”, sanoo WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Saimaalla on mahdollista kalastaa norppaystävällisesti ongella, uistimella tai norppaturvallisella katiskalla, jossa on jäykistetty nielu, joka aukeaa enintään 15 sentin laajuiseksi. Kaikki katiskat, joista kuutti mahtuu sisään, ovat norpalle vaarallisia.

Muikut saa monessa paikassa paikallisilta ammattikalastajilta, jotka kalastavat muikut norppaturvallisesti troolilla. Samalla tulee tukeneeksi tärkeää paikalliselinkeinoa, Tolvanen vinkkaa.

”Kalapyydykset ovat pesäpoikasvaiheen yli selvinneille saimaannorpille isoin uhka. Toinen saimaannorpan suuri uhka on ilmastonmuutos, joka lisää pesäpoikasaikaista kuolleisuutta. Norpan suojelemiseen panostetaan valtavasti ja norppaturvallisten kalanpyydysten käyttäminen on konkreettinen asia, jolla jokainen Saimaalla kalastava voi itse vaikuttaa norpan suojeluun”, Tolvanen sanoo.

Saimaannorpan suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset annetaan aina viideksi vuodeksi kerrallaan. Edellisen kerran kalastusrajoituksia päivitettiin vuonna 2021. Tietyt norpalle kaikkein vaarallisimmat pyydystyypit, kuten monisäikeisestä tai -kuituisesta langasta tehdyt verkot ja riimuverkot on kielletty asetusalueella ympärivuotisesti.

Edellisellä viisivuotiskaudella 2016–2020 puolet havaituista saimaannorpan verkkokuolemista tapahtui heinäkuussa. Kaikkiaan viiden vuoden aikana verkkoihin havaittiin hukkuneen 22 norppaa, joista 11 oli hukkunut verkkoon heinäkuussa. Metsähallitus on arvioinut saavansa tietoonsa noin 40 prosenttia saimaannorppien kokonaiskuolleisuudesta.

WWF on vaatinut verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuun loppuun ja tälle vaatimukselle on myös alueen asukkaiden tuki. Vuosina 2016 sekä 2020 WWF:n teettämässä gallupissa Saimaan alueen asukkaiden enemmistö tuki verkkokieltoajan jatkamista heinäkuun loppuun asti.

Lakisääteiset kalastusrajoitukset: https://mmm.fi/saimaannorppa

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.