Ylikulutus turhauttaa, mutta toivoa ei kannata menettää

Tänään on maailman ylikulutuspäivä, eli maapallon luonnonvarat on nyt käytetty laskennallisesti loppuun tältä vuodelta. Vaikka yksittäisenä kansalaisena olo voi olla välillä voimaton, on tärkeä muistaa, että ylikulutuksen taittaminen on mahdollista – ja on osittain jo tapahtumassa.

Puhelin simahtaa parin vuoden käytön jälkeen, eikä korjaaminen tunnu kannattavan, koska uuden saa hankittua samalla hinnalla. Uuden vaatteen alkuperää on lähes mahdotonta selvittää, ja ostoskoriin napatun kahvipaketin tuotantoa varten on saatettu raivata sademetsää.

Ylikulutukseen puuttuvat rakenteelliset muutokset voivat tuntua tuskastuttavan hitailta ja omien valintojen vaikutus pieneltä.

”Usein palautteen antaminen, kuten poliitikolle kirjottaminen tai tuotteen alkuperän tiedusteleminen kauppiaalta, voi tuntua mitättömän pieneltä teolta, mutta näillä viesteillä on merkitystä. Myös vaikuttamistyömme WWF:llä on sitä helpompaa, mitä enemmän samansuuntaisia viestejä poliittiset vaikuttajat ja yrityspäättäjät saavat kansalaisilta”, WWF:n suojelun neuvonantaja Jussi Nikula sanoo.

Ruuan- ja energiantuotanto sekä liikenne ovat globaalisti suurimpia ylikulutuksen aiheuttajia, ja siksi niihin liittyvät kulutusvalinnat ovat ympäristön kannalta yksittäiselle ihmiselle merkittävimpiä.

”Tärkeimmät ohjeet on kuultu useita kertoja: vältä autoilua ja syö vähemmän lihaa. Lihasvoimalla liikkuminen ja kasvipainotteinen ruoka tuovat myös terveyttä”, Nikula sanoo.

”Näin monet jo toimivatkin, mutta tarvitaan myös selvästi voimakkaampaa yhteiskunnallista ohjausta, jotta kestävyyssiirtymä saadaan kunnolla vauhtiin koko yhteiskunnassa.”

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Oranssi monarkkiperhonen keltaisessa kukassa.

Ylikulutus kiihdyttää ilmastonmuutosta ja luontokatoa, uhaten samalla useita lajeja aina isoista nisäkkäistä pieniin hyönteisiin. Ylikulutusta torjumalla voidaan suojella monarkkiperhosen kaltaisia uniikkeja lajeja, jotka kärsivät sen vaikutuksista.

Suurien muutosten aikaa

Nikulan mukaan käännekohtien hetkellä muutosta voi olla vaikeaa havaita, ja sen huomaakin usein vasta jälkikäteen. Esimerkiksi tuulivoima ja sähköautot olivat vielä joitain vuosia sitten marginaalissa, mutta nyt tuulivoiman tuottaminen on edullista, ja osa autonvalmistajista on luopumassa kokonaan polttomoottoriautojen valmistamisesta.

”Ylikulutuksen purkamiseksi tarvitaan perinpohjainen muutos, joka vaatii uusien ratkaisujen lisäksi myös luopumista vanhasta. Nyt tarvitsemme luottamusta yhteiskuntamme muuttamiseen sellaiseksi, että voimme elää luonnon kanssa tasapainossa”, Nikula sanoo.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on asettanut Euroopan maille uudenlaisen paineen luopua nopealla aikataululla Venäjän fossiilienergiasta, jota ostamalla paitsi tuhotaan luontoa, myös rahoitetaan julmia sotatoimia. Ilmastotiede ja ympäristöjärjestöt ovat jo vuosikausien ajan painottaneet fossiilienergian käytön alasajon välttämättömyyttä ja kiireellisyyttä.

”Nyt testataan, olemmeko vieläkään valmiita irtautumaan fossiilienergiasta, vai takerrutaanko taas kerran vanhaan, ympäristölle ja ihmisille haitalliseen tapaan toimia, ja ryhdytään esimerkiksi keinotekoisesti alentamaan polttoaineen hintaa”, Nikula toteaa.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Amazonin sademetsää raivattuna. Toisella puolella kuvaa on vehreää sademetsää, toisella puolella hiiltyneitä puunrunkoja maassa.

Amazonin sademetsää raivattuna. Suomalaisissakin kaupoissa myydään yhä tuotteita, joiden tuotanto voi aiheuttaa metsien tai muiden arvokkaiden elinympäristöjen tuhoutumista. EU:n uuden metsäkatolain tarkoituksena on puuttua tilanteeseen.

Edistystä tapahtuu

Ylikulutuksen taittamiseen on vielä matkaa, mutta edistysaskeleita on otettu kuluneenkin vuoden aikana.

Esimerkiksi metsäkatolain käsittely on EU:ssa loppusuoralla. EU-maiden kulutus on tällä hetkellä globaalisti yksi suurimpia trooppisen metsäkadon aiheuttajia. Uuden lain tarkoituksena on estää metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden pääsy EU-markkinoille.

”Jos laista saadaan tarpeeksi toimiva ja vahva, suomalaisenkaan ei tarvitsisi kaupassa käydessä enää huolehtia siitä, onko vaikkapa kahvin, suklaan tai puisen huonekalun tuotannossa tuhoutunut sademetsää tai muita arvokkaita elinympäristöjä”, Nikula sanoo.

”Nyt tarvitaan vielä EU-parlamentin panosta metsäkatolain vahvistamiseksi.”

Myös fossiiliyhtiöiden viherpesuun voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti puuttua lainsäädännön keinoin. WWF ja muut ympäristöjärjestöt keräävät parhaillaan allekirjoituksia EU-kansalaisaloitteeseen, jonka tarkoituksena on kieltää fossiilimainokset ja sponsoroinnit EU-alueella. Mikäli aloite kerää riittävästi kannatusta, Euroopan komissiolla on lain mukaan velvoite harkita uutta lakia.

Vinkkejä ajankohtaiseen vaikuttamiseen

• Vaadi Suomen europarlamentaarikoilta vahvaa metsäkatolakia. Lähetä mepeille viesti tästä.

• Allekirjoita Ban Fossil Fuel Ads -EU-kansalaisaloite ja vaadi kieltoa fossiilimainoksille! Allekirjoita täällä.

• Pidä ääntä ympäristön puolesta! Vetoa päättäjiin, kannusta tuttuja ja vaikuta somessa. WWF:n uutiskirjeen tilaamalla pysyt kartalla ajankohtaisista luonnonsuojeluasioista.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!