WWF avasi Norppaliven – ”Tiedossa jälleen meditatiivista pysähtyneisyyttä”

WWF:n Norppalive kuvaa uhanalaisia saimaannorppia jo kahdeksannen kerran. Suorassa lähetyksessä näkyy karvaansa kuivattelevia saimaannorppia, mahdollisesti myös maailman tunnetuin saimaannorppa Pullervo. Rennolta näyttävä karvanvaihto on norpille yksi vuoden vaativimmista ponnistuksista.

WWF:n Norppaliven kahdeksas tuotantokausi pyörähti tänään käyntiin. Luvassa on totuttuun tapaan huippuviihdettä, jossa ei tapahdu juuri mitään.

”Norppalivessä on jälleen tiedossa meditatiivista pysähtyneisyyttä. Usein katsojat saavat tuijotella tyhjää kiveä ja Saimaan liplattavia laineita, mutta välillä huomion kaappaa kivelle könyävä norppa. Paljon ei tosi tapahdu silloinkaan, mutta kenties tässä hitaudessa, sympaattisuudessa ja samaistuttavuudessa piileekin Norppaliven suosion salaisuus”, sanoo WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze.

Maailman kuuluisin saimaannorppa Pullervo on pötköttänyt Norppaliven kuvaamalla kivellä joka kevät vuotta 2020 lukuun ottamatta. Saimaannorpat ovat hyvin paikkauskollisia, joten Pullervo voi hyvinkin näyttäytyä Norppalivessä tänäkin keväänä.

Köllöttely käy työstä – norpat kaipaavat rauhaa

Norpilla on toukokuussa käynnissä vuotuinen karvanvaihto. Valtaosan elämästään vedessä viettävät norpat nousevat paistattelemaan päivää rantakiville ja luodoille, sillä karva irtoaa kuivalta ja lämpimältä iholta märkää helpommin. Tätä leppoisalta vaikuttavaa pötköttelyä Norppalive kuvaa.

Norpille muutaman viikon kestävä karvanvaihto on kovaa työtä, sillä maalla makoillessaan niiden pitää pysytellä valppaina. Ne eivät mielellään kastaudu kesken pötköttelyn. Stressaavat tapahtumat, kuten liian läheltä lipuva vene tai kameran kanssa lähestyvä ihminen, ajavat ne pulahtamaan.

WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin, että norppiin pidetään kiikarointietäisyys. Karvanvaihto voi häiriintyä, jos norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisen aiheuttaman häiriön vuoksi.

”On tärkeää, että norpille suodaan rauha karvanvaihdon ajaksi. Norppalive tarjoaa turvallisen ja kunnioittavan tavan ihailla uhanalaisia saimaannorppia”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo.

Alta voit katsoa Norppaliven koostevideon vuodelta 2022. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

WWF:n Luontolivellä jo 25 miljoonaa katselua

Norppalive on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, joka välittää suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. WWF:n kamerat ovat taltioineet muun muassa ahman, kyyn, liito-oravan, metsäpeuran, rupiliskon ja järvilohen elämää. Yhteensä lähetyksiä on katsottu jo noin 25 miljoonaa kertaa. Parhaillaan suorissa lähetyksissä voi seurata Norppaliven lisäksi sääksiä, itämerennorppia ja lapinpöllöjä.

WWF toteuttaa Norppaliven yhdessä luontokuvaaja Juha Taskisen, Live Eyen ja Pukki Visualsin kanssa. Lisäksi WWF kiittää Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoita, Metsähallituksen luontopalveluita ja Etelä-Savon ELY-keskusta yhteistyöstä. Kameran sijainti on sama kuin aikaisempina vuosina.

Katso Norppaliveä täällä!

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.