Saimaannorpan turvaksi säädetyt kalastusrajoitukset päättyvät – WWF vetoaa Saimaalla kalastaviin verkkojen pitämiseksi pois vesistä myös heinäkuussa 

Saimaannorppaa suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto päättyy 30. kesäkuuta. Saimaalla kalastavat voivat kuitenkin suojella erittäin uhanalaista norppaa jättämällä verkot kuivalle maalle myös heinäkuussa.

Kalanpyydykset ovat iso uhka saimaannorpille. Norppia kuolee vuosittain verkkoihin tai katiskoihin, joita ei ole tehty norpalle turvallisiksi. Erityisen vaarallisia kalaverkot ja väärän malliset katiskat ovat norpan kuuteille, joita syntyi tänä keväänä 100. 

WWF vetoaa Saimaalla kalastaviin, jotta nämä käyttäisivät verkkojen sijaan norpalle turvallisia kalanpyydyksiä myös heinäkuussa norppien turvaksi säädettyjen lakisääteisten kalastusrajoitusten päätyttyä. 

”Suuri osa saimaannorpan kalaverkkokuolemista on viime vuosina tapahtunut juuri heinäkuussa, kun kevään ja alkukesän verkkokalastuskielto saimaannorpan keskeisillä lisääntymisalueilla päättyy. Norppia on kuollut myös muikkuverkkoihin, joiden osalta rajoitus päättyy jo ennen juhannusta”, sanoo WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.  

Maanantaina Metsähallitus tiedotti Suur-Saimaalla muikkuverkkoihin hukkuneesta nuoresta saimaannorpasta. 

“Jokainen saimaannorpan verkkokuolema on liikaa. Jokainen verkkokuolema olisi myös helposti vältettävissä”, Tolvanen sanoo. 

”Tehokkain keino suojella saimaannorppaa on jättää kaikki verkot kuivalle maalle ja päivittää katiska norppaturvalliseen malliin.” 

Saimaalla on mahdollista kalastaa norppaystävällisesti ongella, uistimella tai norppaturvallisella katiskalla, jossa on jäykistetty nielu, joka aukeaa enintään 15 sentin laajuiseksi. Kaikki katiskat, joista kuutti mahtuu sisään, ovat norpalle vaarallisia. 

Muikut saa monessa paikassa paikallisilta ammattikalastajilta, jotka kalastavat muikut norppaturvallisesti troolilla. Samalla tulee tukeneeksi tärkeää paikalliselinkeinoa, Tolvanen vinkkaa. 

WWF on vaatinut verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuun loppuun ja kaiken tyyppisten kalaverkkojen käyttökieltoa rajoituksen ajan. Tälle vaatimukselle on myös alueen asukkaiden tuki. Vuosina 2016 sekä 2020 WWF:n teettämässä gallupissa Saimaan alueen asukkaiden enemmistö tuki verkkokieltoajan jatkamista heinäkuun loppuun asti. 

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.