Jo kahdeksas saimaannorppa kuoli kalanpyydykseen – ”Tänä vuonna ollaan päätymässä surullisiin lukemiin” 

Saimaannorpan uroskuutti on kuollut kalaverkkoon Savonlinnan Pihlajavedellä, Metsähallitus kertoo. Kyseessä oli jo kahdeksas tietoon tullut tapaus vuonna 2023, jossa saimaannorppa on takertunut ja kuollut kalanpyydykseen. Verkot ja osa katiskoista on norpalle vaarallisia ympäri vuoden.

”Kuluvasta vuodesta on tulossa saimaannorpan näkökulmasta kaksijakoinen: norpan pesintä onnistui yli odotusten ja Saimaalla syntyi peräti 100 kuuttia. Samaan aikaan norpan verkkokuolemia on raportoitu poikkeuksellisen paljon, ja tänä vuonna ollaan päätymässä surullisiin lukemiin”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo. 

Pihlajavedeltä 19. syyskuuta löydetty kuollut kuutti on jo kahdeksas tänä vuonna tietoon tullut saimaannorpan kalanpyydyskuolema. Edellisinä kolmena vuotena verkkokuolemia on tullut tietoon kunakin vuonna kolme, kun taas vuonna 2019 verkkokuolemia raportoitiin seitsemän. 

”Jokainen kalaverkko on norpalle vaarallinen ja verkko ei erittele, mitä se pyytää”, Luukkonen muistuttaa. 

Tehokkain tapa suojella saimaannorppaa on jättää kaikki verkot kuivalle maalle silloinkin, kun kalastusrajoitukset verkot sallisivat. Saimaalla on myös mahdollista kalastaa norppaturvallisesti. 

”Jokainen Saimaalla kalastava voi tehdä merkittävän teon norpan puolesta vaihtamalla verkot ja löysänieluiset katiskat norpalle turvallisiin kalastusmuotoihin, kuten onkeen, uistimeen tai norppaturvalliseen eli nielurajoittimella varustettuun katiskaan”, Luukkonen sanoo.  

”Ammattikalastajien Saimaalta pyytämää muikkua voi myös ostaa turvallisin mielin.”  

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.