Kysely: Huoli ilmastosta ja luonnosta vaikuttaa EU-vaalien äänestyspäätökseen 40 prosentilla suomalaisista

WWF:n tänään julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja 75 prosenttia luontokadosta. Monella huoli vaikuttaa myös äänestyspäätökseen EU-vaaleissa.

”Kolme neljästä suomalaisesta on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta. Jokainen huolestunut voi toki toimia ympäristön puolesta myös arjessa, mutta isoin vastuu on päättäjillä. Siksi vaalit, ja aivan erityisesti EU-vaalit, ovat merkittävät luonnon ja ilmaston kannalta”, WWF Suomen pääsihteeri Jari Luukkonen sanoo.

Suomen ympäristölainsäädännöstä jopa 80 prosenttia tulee EU:sta. Vaikka uutiset luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta ovat pääosin synkkiä, ympäristön tila niin Suomessa kuin globaalisti olisi vielä tukalampi ilman Euroopan unionia. EU on muun muassa säätänyt ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja luonnonsuojelua edistäviä lakeja ja jakanut rahoitusta tärkeille ympäristöhankkeille.

”Esimerkiksi EU:n metsäkatoasetus on merkittävä voitto maailman metsille. Viime vuonna voimaan astunut asetus kieltää metsäkatoa aiheuttavien riskituotteiden myynnin EU:n alueella”, Luukkonen sanoo.

WWF:n teettämään kyselyyn vastanneista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että luontokadon pysäyttäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen ovat EU:n tärkeimpiä tehtäviä. 40 prosenttia vastaajista puolestaan sanoi, että luontokato ja ilmastonmuutos vaikuttavat myös heidän äänestyspäätökseensä EU-vaaleissa.

Monet viime vuosien tärkeistä ympäristöaloitteista ovat seurausta EU:n luomasta Green Dealista eli vihreän kehityksen ohjelmasta. Green Dealin tavoitteena on ollut muun muassa vähentää huomattavasti päästöjä ja suojella ja ennallistaa luontoa. Kesäkuussa järjestettävissä EU-vaaleissa parlamentin kokoonpanon on kuitenkin ennustettu muuttuvan ympäristölle kielteisemmäksi, ja myös Green Deal on uhattuna.

WWF vaatii Green Dealille jatkoa. EU:n on lopetettava riippuvuus fossiilisista polttoaineista, asetettava luonto etusijalle päätöksenteossa ja toteutettava tämä välttämätön siirtymä oikeudenmukaisesti.

”Mitä enemmän ääniä ympäristömyönteiset ehdokkaat ja puolueet saavat, sitä vahvemmin voimme luottaa siihen, että EU edistää jatkossakin ympäristön ja luonnon suojelua”, Luukkonen sanoo.

”Jos ympäristöasiat ovat itselle tärkeitä, nyt ei kannata jäädä nukkuvaksi äänestäjäksi. EU-vaalien äänestysaktiivisuus on yleensä ollut alhainen, joten jokaisella äänellä on sitäkin suurempi merkitys.”

WWF on koonnut verkkosivuilleen tietoa puolueiden ympäristönäkemyksistä sekä edelliskauden meppien äänestyskäyttäytymisestä. Tutustu osoitteessa wwf.fi/eu-vaalit.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.