Uusi raportti osoittaa, kuinka luonto, ilmasto ja ihmisten hyvinvointi ovat kytköksissä: “Luonnosta ja sen tarjoamista hyödyistä on pidettävä huoli”
Hallitustenvälinen luontopaneeli (IPBES) julkaisi tänään raportin luonnon monimuotoisuuden, veden, ruokajärjestelmän, terveyden ja ilmastonmuutoksen välisisistä kytköksistä. WWF:n mukaan raportti osoittaa, ettei vihreän siirtymän nimissä pidä hyväksyä ilmastotoimia, joilla on merkittäviä haitallisia vaikutuksia esimerkiksi vesistöihin tai luonnon monimuotoisuuteen.
IPBESin tänään julkaisema Nexus assesment -raportti osoittaa, kuinka luonnon monimuotoisuus, vesi, ruokajärjestelmä, terveys ja ilmastonmuutos linkittyvät toisiinsa monin eri tavoin.
”Luonnosta ja sen tarjoamista hyödyistä, kuten vedestä, ruuantuotannosta, terveydestä ja vakaasta ilmastojärjestelmästä, on pidettävä huoli. Yhteen ilmiöön kohdistuvat toimet voivat vaikuttaa merkittävästi myös muihin”, WWF:n neuvonantaja Jussi Nikula sanoo.
Kotimainen esimerkki eri ilmiöiden keskinäisriippuvuudesta ovat suot ja niiden ojitus. Puun tuotannon lisäämisen nimissä tehdyt ojitukset ovat rehevöittäneet ja tummentaneet vesistöjä, heikentäneet suon kykyä pidättää tulvavesiä, pienentäneet soista riippuvaisten riistalintujen populaatioita ja marjasatoja sekä supistaneet suon hiilivarastoja. Soiden ennallistaminen puolestaan tuottaa lukuisia toisiinsa kytköksissä olevia hyötyjä.
Nikulan mukaan raportti on erittäin ajankohtainen myös Suomen kannalta.
”Suomessa ja EU:ssa ollaan vihreän siirtymän nimissä mahdollistamassa muun muassa vesien tilan heikentämistä. Fossiilisista polttoaineista irtautuminen on välttämätöntä, mutta sitä ei tule tehdä luonnon ja sen meille tarjoaminen hyötyjen kustannuksella. Kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut ovat mahdollisia”, Nikula sanoo.
Niin ilmastonmuutoksen kuin luontokadonkin taustalla on luonnonvarojen ylikulutus.
”Emme pysty turvaamaan ruuantuotantoa, puhtaita vesiä ja luonnon tarjoamia terveyshyötyjä puuttumatta ilmastonmuutoksen ja luontokadon juurisyyhyn. Kulutamme liikaa, ja tämän ongelman ratkaiseminen on yhteiskunnan, ei yksilön, vastuulla. Luonnonvarojen käytön haitoille on asetettava hinta, ja haittojen hinnoittelulla on myös tuoreen kyselytutkimuksemme mukaan myös suomalaisten tuki”, Nikula sanoo.
Raportti antaa suosituksia päätöksentekijöille ja ehdottaa eri hallinnonalojen välisten siilojen purkamiseen, jotta erilaiset keskinäisriippuvuudet voidaan ottaa paremmin huomioon.
”Suomi on ilmaissut kansainvälisillä areenoilla ja hallitusohjelmassa haluavansa toimia edelläkävijänä ja edistää luontokadon vastaisia toimia laajasti ja läpileikkaavasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.
Valmisteilla olevan kansallisen luonnon monimuotoisuusstrategian tulisi sisältää vaikuttavia toimia, joilla Suomi lunastaa tämän edelläkävijän paikan”, Nikula sanoo.
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.