Testamentti jää elämään

Testamentin tekemiseen liittyy paljon ennakkoluuloja ja harhakäsityksiä ja vaikka joka kolmas suomalainen antaa rahaa hyväntekeväisyyteen, testamenttilahjoittamista harkitsee suomalaisista vain sadasosa.

Selvitysten mukaan suomalaisista noin 10 prosenttia on tehnyt testamentin, kun Ruotsissa vastaava luku on noin 20 prosenttia. Vuosittain Suomessa tehdään noin 15 000 testamenttia. Moni kokee testamentin tekemisen vaikeaksi ja kaukaiseksi asiaksi. Sen laatiminen voi kuitenkin olla tapa varmistaa omien arvojen mukaisen työn jatkuminen kuoleman jälkeenkin.

”Mieheni ja minä laadimme testamenttimme kymmenen vuotta sitten. Otin yhteyttä WWF:ään ja pyysin neuvoja siitä, mitä hyväntekeväisyystestamenttiin tulee kirjata. Neuvot tulivat nopeasti ja siitä se mietintä sitten lähti”, kertoo WWF:n kummi Päivi Soltin. Hän on ollut WWF:n yleiskummi vuodesta 2007.

”Kukaan ei varmasti toivo kuolemaa, mutta sitäkin on hyvä katsoa eri näkökulmasta ja miettiä, miten haluaisi asioiden hoituvan, kun itsestä aika jättää. Jos kuolema kohtaakin äkillisesti ja yllättäen, on asia hoidossa, vaikkei ikää olisikaan vielä karttunut. Sillä rahalla, mikä meiltä jää, ostetaan perintömetsä, jossa on eläimille ja ihmisille tilaa.”

Soltin kertoo, ettei pysty edes hengittämään kaupungissa kunnolla ja käyvänsä siksi metsässä koirien kanssa aina kun se on mahdollista. Luonto on antanut hänelle ja hänen miehelleen paljon. Nyt he haluavat antaa jotain myös takaisin.

”Koska alkuperäiskorvet alkavat olla jo uhanalaisia, haluamme tarjota myös tuleville sukupolville mahdollisuuden kokea jotain sanoinkuvaamattoman ihanaa eli rauhoitetun ja luonnontilaisen metsän, jossa myös eläimet ja varsinkin sudet saavat elää rauhassa. Jos meillä on tällä tavalla mahdollisuus pelastaa edes pieni pala ikimetsää ja sen lajistoa tuholta, teemme sen ilomielin”, Soltin sanoo.

Jokainen täysi-ikäinen voi päättää perintönsä jakamisesta testamentilla. Jos serkkuja lähempiä sukulaisia ei ole eikä testamenttia ole laadittu, siirtyy jälkeenjäävä omaisuus valtiolle. Testamentti voi olla myös osa omaisuudesta ja testamentin laatijalla on täysi oikeus peruuttaa tai muuttaa testamenttiaan milloin hyvänsä. Yleishyödylliseen toimintaan testamentattu omaisuus on lahja- ja perintöverovapaa.

WWF on mukana Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n Hyvä testamentti -kampanjassa (hyvatestamentti.fi), jonka tarkoituksena on tarjota tietoa ja apua testamenttilahjoituksen tekemiseen. Lisätietoa löydät myös verkkosivuiltamme: wwf.fi/testamentti.

Teksti: Linda Koskinen