Ilmastonmuutos muuttaa liemikilpikonnat naaraiksi

Liemikilpikonnan poikasten sukupuolia tutkittiin Australiassa Isolla valliriutalla, jossa ilmastonmuutos on nostanut keskilämpötiloja. Tutkimus osoitti, että lämpeneminen vinouttaa kilpikonnien sukupuolijakaumaa. Poikaset syntyvät nykyisin lähes poikkeuksetta naaraina.

Liemikilpikonnat munivat munansa rantahiekkaan kaivamiinsa koloihin. Kilpikonnien sukupuoli määräytyy hiekan lämpötilan mukaan. Mitä lämpimämmässä munat kehittyvät, sitä enemmän syntyy naaraskilpikonnia.

Australian Isolla valliriutalla elää kaksi liemikilpikonnapopulaatiota, joista toinen lisääntyy alueen eteläisessä päässä ja toinen pohjoisessa. Lämpimämmän pohjoisosan poikasista jopa 99,1 prosenttia oli naaraita. Hieman viileämmässä eteläpäässä poikasten sukupuolijakauma oli tasaisempi, niistä 65 – 69 prosenttia oli naaraita.

Tutkimus osoittaa, että kilpikonnille tärkeä pohjoisen Ison valliriutan populaatio on vaarassa kadota, koska uroksia ei enää synny.

”Tutkimus näyttää meille jälleen ilmastonmuutoksen konkreettisia vaikutuksia. Olipa kyse lumen puutteesta Saimaalla ja siitä kärsivistä saimaannorpista, tai Valliriutan kohoavista lämpötiloista, kilpikonnista ja haalistuvista koralleista, ilmastonmuutos vaikuttaa peruuttamattomasti lajeihin”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Australiassa etsitään nyt keinoja liemikilpikonnien sukupuolijakauman korjaamiseksi.

”Yhtenä vaihtoehtona on esitetty pohjoisten munintarantojen varjostamista suurilla aurinkosuojilla. Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia olemme tilanteessa, jossa on pakko miettiä tämänkaltaisia hätäratkaisuja lajeille”, Luukkonen kertoo.

Teksti: Juho Talja
Kuva: Jürgen Freund / WWF