Artisti laulaa ilmaston puolesta

Kun laulaja-lauluntekijä Evelina turhautui päättäjien saamattomuuteen, syntyi kantaaottava kappale ilmaston puolesta. Hän on tänä vuonna myös WWF:n Earth Hourin kampanjakasvo.

”Ilmastonmuutoksesta uutisoitiin viime vuonna paljon. Minulle tuli tunne, etteivät maailman päättäjät tajua tilanteen vakavuutta. Miksi mitään ei tapahdu, vaikka kriisi on käsillä? Uusi biisi syntyi kuin itsestään”, Evelina kertoo.

Sahara on Evelinan uuden SOS-albumin ensimmäinen kappale. Laulussa Evelina esittää kipeän ja tärkeän kysymyksen: ”Kun ollaan porattu meret ja pilattu maat, minne sä menet?” Hän haluaa mahdollisimman monen ihmisen kuuntelevan kappaleen ja pohtivan sen viestiä.

”En halua saarnata, koska en ole yhtään muita parempi. Toivon kuitenkin, että kappale herättää ihmiset ajattelemaan ja ehkä myös innostaa jonkun tekemään pieniä juttuja ilmaston hyväksi.”

Evelina on pohtinut arjessaan paljon etenkin vaatteiden hankinnan ekologisuutta, koska hän tarvitsee erilaisia esiintymisasuja. Hän pyrkii ostamaan kierrätettyjä vaatteita ja jatkaa asujen käyttöikää tuunaamalla niitä tai lahjoittamalla tutuille. Lisäksi Evelina suosii esimerkiksi uudelleen täytettäviä shampoopulloja ja luonnonmukaisia meikkejä. Lautaselle päätyy enää harvoin lihaa.

”Syön kotona kasvispainotteisesti. Lähipiirissäni on paljon kasvissyöjiä, mikä on kannustavaa. Myös nykyiset niin sanotut lihankorvikkeet ovat todella hyviä, ja ravintoloista saa hyvää kasvisruokaa.”

WWF:n työhön Evelina tutustui jo nuorena. Hän on esimerkiksi osallistunut useana vuonna ilmastotapahtuma Earth Houriin. Vuonna 2019 hän on tapahtuman kampanjakasvona.

”WWF on ollut minulle aina olemassa. Lapsena osallistuin koulussa ensimmäisen kerran Earth Houriin, ja nyt siihen osallistuvat muutkin ympärilläni. Haluan tukea WWF:n ilmastotyötä ja jakaa tietoa tärkeistä asioista.”

Evelina on huolissaan myös suomalaisen luonnon tulevaisuudesta.

”Toivon, että meidän monimuotoinen luontomme olisi muillekin niin tärkeä, ettei siitä oltaisi valmiita luopumaan oman mukavuuden tai itsekkyyden takia.”

Kuuntele kappale Sahara esimerkiksi Spotifyssa tai YouTubessa.

Teksti: Noora Laaksonen