Vuoden vaatelakko vapautti toimittaja-kirjailija Laura Frimanin ostopakosta

Toimittaja-kirjailija Laura Friman päätti vuoden 2020 alussa pitää vuoden kestävän vaatelakon. Kaksi vuotta myöhemmin lakosta on jäänyt käteen kirja sekä terveempi suhtautuminen vaateostoksiin.

Ei vaatteita, ei käytettyjä, ei uusia. Ei edes sukkia. Vaateostoksia rakastavan Laura Frimanin vuoden lakko oli ehdoton.

”Olen joko-tai-ihminen, enkä voinut jättää itselleni takaporttia haasteeseen. Jos olisin sallinut itselleni vaikkapa kirpputorivaatteet, olisin vain siirtänyt vaatemaniani niihin”, Friman uskoo.

Friman kertoo Tauko-kirjassaan ostaneensa niin globaalien vaatejättien pikamuotia kuin vastuullisiksi brändättyjen kotimaisten pienmerkkien luomuksia. Hän saattoi klikkailla verkkokaupoista lasteittain vaatekuormia, joista suuri osa unohtui kaapin perukoille.

Vuoden lakko muutti selvästi Frimania ja tämän suhtautumista vaateshoppailuun.

”Ostan vaatteita suunnilleen 85 prosenttia vähemmän kuin ennen. Viihdeshoppailu on jäänyt pois oikeastaan ihan orgaanisesti, en ole joutunut edes pinnistelemään. On vapauttavaa, kun ei ole pakko ostaa”, Friman muotoilee.

Vaateteollisuuden osuus kaikista päästöistä on mittaustavasta riippuen peräti 4–10 prosenttia. Vaateteollisuudessa ongelmakohtia ympäristön kannalta ovat niin vaatteen valmistus, kuljetus kuin poisheittäminen.

Haasteista jää pysyviä vaikutuksia

Tämän vuoden Earth Hourissa WWF kannustaa haasteenomaisesti tekemään oman lupauksensa maapallolle. Yhtenä lupausteemana on kuluttamisen vähentäminen: “Lupaan ostaa vähintään kuukauden ajan vain välttämättömiä asioita”. Friman uskoo, että erilaisten haasteiden avulla ihmisille voi jäädä pysyvämpiäkin muutoksia arkielämään.

”Esimerkiksi muutama vuosi sitten kokeilin kuukauden ajan olla vegaani, enkä ole sen koommin ostanut lehmänmaitoa.”

Haasteisiin on helpompaa lähteä mukaan, kun joku näyttää esimerkkiä.

”On ollut hienoa saada viestejä, joissa ihmiset ovat kertoneet kokeilevansa myös vuoden vaatelakkoa. Olen ollut siitä yllättynyt ja ripauksen ylpeäkin”, Friman hymyilee.

”Tietenkään en muuttunut täydelliseksi ja liitän edelleen vaatteisiin mielihyvää, mutta oma suhtautumiseni ostamiseen on nyt ehdottomasti terveempää vaatelakon ansiosta”, Friman summaa.

Aiemmat haasteet ovat jo muuttaneet Frimanin kulutustottumuksia vastuullisemmiksi ja saaneet hänet syömään kasvipainotteisemmin. Seuraavaksi hän aikoo tukea luonnon monimuotoisuutta:

”Lupaan jättää mökilläni niittyalueita pölyttäjille.”

Tee lupaus maapallolle!

Sillä miten syömme, liikumme, kulutamme, on suuri vaikutus ympäristölle. Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja alkaa toimia jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tee siis lupaus maapallolle haaste kaverisi mukaan somessa!

Mikä on tapasi vaikuttaa?

Tee lupaus maapallolle!

Sillä miten syömme, liikumme, kulutamme, on suuri vaikutus ympäristölle. Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja alkaa toimia jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tee siis lupaus maapallolle haaste kaverisi mukaan somessa!