Norppa sai nimekseen Holomottaja

Savonlinnalainen luonto- ja lintuharrastaja Oskari Saunisto julisti tänä vuonna WWF:n perinteisen pesimärauhan saimaannorpalle. Hän on kohdannut kotivesiensä norpan useasti ja jopa nimennyt yhden niistä.

Holomottaja. Sellaisen nimen Oskari Saunisto halusi antaa saimaannorpalle, jonka hän kohtasi kuvausreissullaan Saimaalla kolmisen vuotta sitten. Hän kulki norppajäillä kokeneen oppaan kanssa, kun saimaannorppien suojelijana ja kuvaajana tunnettu Juha Taskinen perehdytti naapurinpoikansa norppakuvauksen saloihin Ylellä esitetyssä Norppamiehen testamentti -dokumentissa.

”Isäni aina sanoo, jos olen hänen mielestään liikaa puhelimella, että ’pois sieltä puhelimelta senkin holomottaja’. Sana kuvasi hyvin sitä näkemäämme norppaa, kun se vain makoili siellä jään päällä ja oli kuin ei kuulisi eikä näkisi mitään ympärillään”, Saunisto kertoo.

Taskisen kanssa liikkuessaan Saunisto ymmärsi, millainen uhka lumeton talvi voi erittäin uhanalaisille saimaannorpille olla.

”Yhdellä keikalla näimme, miten kuutti oli avojäällä alttiina pedoille ja muulle häiriölle. Kyllä sellainen näky huolestuttaa”, hän pohtii.

Saimaannorppa on parhaillaan pesimäpuuhissa, sillä kuutit syntyvät helmi-maaliskuussa. Tänä talvena pesintä on sujunut hyvin vaihtelevassa säässä, sillä välillä lumet ovat sulaneet ja välillä on sadellut lisää. Pesinnän kannalta olisi parasta, jos lunta riittäisi ja lämpötilat pysyisivät pakkasen puolella edes maaliskuun loppuun saakka.

Sääolojen lisäksi myös ihmisen aiheuttama häiriö voi olla pesinnälle uhka. WWF on jo 30 vuoden ajan muistuttanut pesimärauhan julistuksella, että saimaannorpan pesinnän aikaan kaikkea liikkumista Saimaalla luotojen ja saarien lähellä on syytä välttää.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Savonlinnalainen Oskari Saunisto julisti saimaannorpan pesimärauhan yhdessä WWF:n kanssa vuonna 2023.

18-vuotias Oskari Saunisto on tottunut Saimaan-retkeilijä.

Saunisto julisti tämänvuotisen pesimärauhan. Hän kertoo itse myös välttävänsä norpan pesäpaikkoja jäillä liikkuessaan.

”Retkiluistimilla tai potkurilla on mukava mennä, mutta aina pitää katsoa, ettei mene paikkoihin, missä on vähän kinosta ja suojaisampaa paikkaa.”

Saunistosta on mukavaa, että kotiseudulla elelee erittäin uhanalainen saimaannorppa ja pitää norpan suojelua tärkeänä. Mutta norppaakin enemmän häntä kiinnostavat linnut.

”Tässä ihan lähellä, Linnasaaressa on hienoa vanhaa metsää, missä näkee paljon vanhojen metsien lintulajeja. Luodoilla pesii lokkeja ja tiiroja, ja löytyy saarista sellainenkin hieno paikka, missä valtavia haapoja nakuttelee valkoselkätikka”, Saunisto summaa.

LIITY KUMMIKSI - SAAT WWF-LEHDEN KOTIISI!

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä WWF-lehti on täynnä inspiroivia tarinoita ja upeita kuvia luonnonsuojelusta. Liittymällä kummiksi tuet työtämme ja saat lehden kotiin toimitettuna.

Liity kummiksi

LIITY KUMMIKSI - SAAT WWF-LEHDEN KOTIISI!

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä WWF-lehti on täynnä inspiroivia tarinoita ja upeita kuvia luonnonsuojelusta. Liittymällä kummiksi tuet työtämme ja saat lehden kotiin toimitettuna.