Kalojen vaietut tarinat

Suomen joet ja kosket valjastettiin sotien jälkeen vesivoiman tuotantoon, mikä johti nopeasti vaelluskalakantojen hupenemiseen ja monimuotoisuuden vähenemiseen vesistöissä.Tuoreessa Concrete Reasons -dokumenttielokuvassa kerrotaan uhanalaisista ja sukupuuttoon kuolleista vaelluskalakannoista tarinoita, joista on vuosikaudet vaiettu.

Elokuvan kuvaaja ja ohjaaja Risto Ruokola kertoo ajatuksen elokuvan tekemisestä heränneen rakkaan kalastusharrastuksen kautta. ”Aikuisiän kynnyksellä aloitin perhokalastuksen. Ihmetys oli suuri, kun tajusin että lähijoillani kalastettiin lähinnä kirjolohta. Kun koko vyyhti kalojen ja luonnon hyväksikäytöstä valkeni minulle, kehittyi pakonomainen tarve tehdä tilanteelle jotain”, Ruokola kertoo.

”Halusin vaikuttaa omalla tyylilläni. Vuosien varrella kypsyi ajatus dokumenttielokuvasta, jonka kautta voisin kertoa ihmisille, millainen merkitys vaelluskaloilla on sekä yhteiskunnallisesti että ympäristön hyvinvoinnin kannalta.”

”Monilla on syvälle juurtunut asenne, että asiat ovat pielessä, mutta ei oikein osata tai uskalleta tuoda ääntä kuuluviin. Vesivoimasta ja sen haitoista pitää kuitenkin pystyä keskustelemaan avoimesti nykypäivänä”, Ruokola sanoo.