Katoavat lajit tulevat iholle

Tatuointiartisti Annika Koivukorpi tatuoi ihmisten ihoon uhanalaisia, tuntemattomia elämiä ja lahjoittaa puolet kuvien tuotosta WWF:n suojelutyöhön.

Porilainen Annika Koivukorpi huutokauppaa sosiaalisen median kanavissaan tatuointimalleja uhanalaisista ja tuntemattomista eläimistä. Ihmisten iholle ovat päätyneet malabarinisosivettikissan lisäksi muun muassa hippiäiskotinga, saiga-antilooppi ja kuubankrokotiili.

”Pohdin pitkään, miten voisin tehdä työni kautta jonkin hyväntekeväisyyskampanjan ja eläintatuointien tekeminen tuntui luontevalta. Tahdoin tehdä jotain erikoista ja löysin mallikseni äärimmäisen uhanalaisen malabarinisosivettikissan. Työn tekeminen oli hyvin mielekästä ja mietin, miksen tekisi tätä toistekin”, kertoo Annika Koivukorpi.

”Heti ensimmäisen tatuoinnin jälkeen sain paljon viestejä, joissa ihmiset kysyivät mitä aion tehdä jatkossa. Seuraavaksi aiheeksi olen miettinyt sarvikuonoa, sillä muutama viikko sitten uutisoitiin maailman viimeisen urospuolisen zairenleveähuulisarvikuonon kuolemasta.”

”Haluan jatkossa tehdä kuvia, joiden tekemisestä itse nautin, mutta otan mielelläni vastaan myös ehdotuksia. Tärkeintä on miettiä asian visuaalista puolta: kuinka voin toteuttaa kyseisen kuvan ja sopiiko valittu eläin sarjan teemaan. ”

Annika Koivukorpi tekee tatuointeja uhanalaisista ja tuntemattomista eläimistä.

Uhanalaisuus on Koivukorven tatuointisarjaan valitsemille eläimille selkeä kriteeri.

”Maailmassa on paljon ihmeellisiä eläimiä, joista monet ihmiset eivät edes tiedä, ennen kuin ne katoavat. Mielestäni on jopa hieman pelottavaa, miten niin monet muut asiat ovat ihmisille tärkeämpiä kuin katoavat lajit.”

Annika Koivukorpi kertoo WWF:n olleen lahjoitusten saajana luonteva valinta.

”WWF tekee paljon työtä eläinten hyväksi, ja eläimiinhän tämä sarja keskittyy. Projektin kannalta on myös parempi, että kyseessä on tunnettu järjestö, jonka luotettavuudesta en joudu vakuuttamaan asiakkaita.”

Annika Koivukorpi on työskennellyt tatuoijana Porin Tattoo Nationissa reilun vuoden.

”Ei ole mikään yllätys, että päädyin tähän työhön – olen jo pienestä pitäen piirtänyt paljon, tehnyt paljon teatteria ja jollain tasolla harrastanut kaikkia taiteen aloja! Pienenä haaveilin maalarin urasta, ja sanoisin, että tatuoija on siitä tämän päivän versio. Aloitin vuoden 2016 lopussa liikkeen omistajan oppityttönä, ja siitä saakka tahti on ollut aika vauhdikas. ”

”Uhanalaissarjan tekemistä jatkan niin kauan kun minulla riittää aikaa ja jaksamista – miksen vaikka maailman tappiin asti. Tämä on yhden ihmisen projekti, joten menen aika lailla fiilispohjalta.”

Teksti: Heini-Sofia Alavuo

Kuva: Milla Grönman