Vielä on mahdollista pelastaa tiikerit

Tiikereille kuuluu hyvää! Niiden määrä on kasvanut Intiassa, Nepalissa, Bhutanissa ja Venäjällä. Uhanalaisten tiikerien kannan kasvu edellyttää kuitenkin paljon työtä.

Tiikeri taltioitui riistakameraan tänä keväänä Kiinassa. Se oli merkittävä havainto, sillä kuvien perusteella voitiin vahvistaa, että uhanalainen tiikeri on palannut Kiinaan. Hyviä uutisia on kiirinyt myös Venäjältä, jossa amurintiikereiden määrä on kasvanut. Lisäksi Intiassa, Nepalissa ja Bhutanissa on voitu iloita lisääntyneestä tiikerien määrästä. Hyvien uutisten taustalla ovat maiden tekemät tiikerikartoitukset, jotka ovat elintärkeitä upeiden kissaeläinten pelastamiseksi.

”Tiikerikartoituksilla saadaan tietoa tiikereiden lukumäärän lisäksi muun muassa siitä, millaisilla alueilla tiikerit mieluiten elävät, kuinka laajoja niiden reviirit ovat ja mitkä ovat niiden tärkeimpiä saaliselämiä. Säännöllisten kartoitusten avulla pystytään selvittämään, lisääntyykö vai väheneekö tiikereiden määrä ja miten tämä vaihtelee alueittain. Kaikki tämä tieto on olennaista, jotta tiikereiden suojelutoimenpiteet pystytään kohdistamaan oikein”, kertoo WWF Suomen metsäasiantuntija Maija Kaukonen.

Kaakkois-Aasiassa tiikereillä ei mene yhtä hyvin. Tänä vuonna Malesian tiikerien määrän arvioidaan laskeneen puoleen, noin 250 yksilöön. Kambodžassa, Vietnamissa ja Laosissa ei uskota olevan yhtään lisääntyvää tiikerikantaa eikä Indonesian, Thaimaan ja Myanmarin tiikerien lukumäärää edes tiedetä.

”Näissä maissa tiikerien suojelun poliittinen tuki on heikompaa ja resurssit ovat vähäisemmät kuin kartoituksen tehneissä maissa. Valtiot eivät voi ryhtyä vaadittaviin toimiin ennen kuin ne tietävät alueensa tiikereiden todellisen tilanteen”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Tiikerien määrän tuplaaminen mahdollista

Vielä sata vuotta sitten Aasiassa vaelsi noin satatuhatta villiä tiikeriä. Nyt niitä on jäljellä enää noin 3 200. Tiikerien määrä on romahtanut etenkin salametsästyksen takia, lisäksi ihmisasutuksen levittäytyminen on vienyt niiden elinalueita. Tiikereiden elinalueilla sijaitsevat ”tiikerivaltiot” tavoittelevat tiikerien määrän kaksinkertaistamista vuoteen 2022 mennessä. WWF tukee tiikerivaltioita tavoitteen saavuttamisessa.

Tiikerivaltioilla ja WWF:llä on hyvä mahdollisuus onnistua kannan kasvattamisessa, sillä kissaeläiminä tiikerit lisääntyvät helposti. Onnistunut lisääntyminen vaatii tarpeeksi suuria elinalueita, riittävää saaliseläinten määrää sekä suojelua tiikerien suurimmalta uhalta, eli ihmiseltä.

Teksti: Mari Paavoseppä

WWF jatkaa kummien antaman tuen avulla tiikerien suojelua. WWF Suomi on ollut mukana rahoittamassa Bhutanin tiikerien kartoitusta kummeilta saaduin varoin ja ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoilla. Lisäksi tuemme Bhutanin kansallispuistoissa tapahtuvaa partiointia ja muuta salametsästyksen vastaista työtä.

Juttu on julkaistu WWF-lehden numerossa 3/2015.