Norpat tutuiksi

Saimaassa uiskentelee yli 300 norppaa. Niistä parisataa on jo tunnistettu. Nyt sinäkin voit tutustua Terttuun, Terhiin, Teemuun ja muihin viiksiniekkoihin WWF:n Norppagalleriassa.

Syyskuussa avattuun WWF:n Norppagalleriaan on kerätty kuvia ja perustietoa tunnistetuista saimaannorpista.

”Monet tietävät Pullervon ja Siirin, mutta Saimaassa uiskentelee satoja muita yhtä kiinnostavia norppayksilöitä. Esimerkiksi Teemun tiedetään olevan koko Saimaan useimmin tavattu norppa, joka ei huomiota tai veneitä kavahda. Mitro puolestaan on hämmentänyt tutkijat uimalla poikkeuksellisen pitkiä matkoja”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo.

”WWF:n Norppagalleriassa kuka tahansa voi tutustua näihin yksilöihin. Esimerkiksi Saimaan rannalla asuvat tai mökkeilevät voivat tarkistaa, mihin norppiin he saattavat lähiympäristössään törmätä”, Tolvanen jatkaa.

Nettisivu tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden osallistua saimaannorpan suojeluun ja tutkimukseen, sillä tarkoituksena on kerätä yleisöltä lisää kuvia. Myös kuvattomia havaintoja otetaan vastaan. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi norppakannan koon arvioinnissa ja yksilöiden elämänkaaren selvittämisessä. Norppia ei kuitenkaan saa kuvaus- ja tunnistustarkoituksessa häiritä.

Norppien tunnistuksesta valokuvien perusteella vastaa Itä-Suomen yliopisto, ja kuvattomia havaintoja vastaanottaa Metsähallitus. Nettisivuston toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa WWF.

Teksti Joonas Fritze

norppagalleria.wwf.fi