Ilmastotieteen puolustaja

WWF Suomi tavoittaa viikoittain kymmeniä tuhansia ihmisiä sosiaalisessa mediassa. Opiskelija, WWF:n kummi, Oula Palttala on jo muutaman vuoden ajan osallistunut ilmastonmuutos­keskusteluun WWF:n Facebook-sivuilla.

”Olen erittäin huolissani ilmastonmuutoksesta. Kun näen Facebookissa siihen liittyvän virheellisen väitteen, haluan vastata kommenttiin”, Palttala kertoo.

WWF:n viestien jakaminen ja osallistuminen keskusteluun ovat tärkeitä tukemisen muotoja. Palttala haluaa kirjoittaa asiallisesti tieteeseen pohjautuvia kommentteja ilmastonmuutoksen riskeistä niitä epäileville ja etenkin niistä tietämättömille. Siitä on ollut paljon apua myös WWF Suomen viestintätyölle sosiaalisessa mediassa.

”En usko, että saan käännytettyä Facebookissa kommentoivaa ilmastoskeptikkoa mutta ehkä vakuutettua jonkun hiljaisen sivustaseuraajan, joka ei tiedä, mihin uskoa”, Palttala jatkaa.

Palttalalla on ollut aina läheinen suhde luontoon, mutta varsinainen havahtuminen ilmastonmuutoksen vakavuuteen tapahtui yliopistossa. Hän sai monesta suunnasta tietoa asiasta ja katsoi muutaman dokumenttielokuvan päälle. Erityisesti mieleen on jäänyt dokumentti Chasing Ice. Hän on myös ollut vuosia Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ympäristövaliokunnassa, nykyisin puheenjohtajana.

Myös sosiaalinen media on ajanut Palttalan hakemaan lisää tietoa, koska hän ei usko asiattoman kommentoinnin vievän keskustelua eteenpäin.

”Haluan kertoa, mitä tutkijat ja tiede sanovat aiheesta. Siinä oppii paljon itsekin, kun lukee ja arvioi lähteitä ja etsii perusteluita.”

Tällä hetkellä Palttala tekee pro gradu -työtään siitä, miten yksi turvetuotantoalue saatiin suljettua Keuruun Pihlajavedellä. Turvetuotantoa Palttala kuvaa kivihiiltäkin pahemmaksi ympäristöongelmaksi. Ulkomailta hän puolestaan seuraa kiinnostuneena sarvikuonojen suojelutyötä.

Palttala on kokenut vaeltaja, jota huolestuttavat myös ylimitoitetut metsähakkuut.

”On pysäyttävää nähdä vanha metsä kaadettuna, etenkin kun näkee sen vertailukohdan kansallispuistoissa”, Palttala sanoo.

Kaikkein huolestunein hän on kuitenkin ilmastonmuutoksesta, koska se vaikuttaa kaikkeen. Palttala toivoo, etteivät suomalaiset vähättelisi mahdollisuuksiaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

”Jokainen voi lähteä liikkeelle omien kulutustottumustensa tarkkailusta. Ei tarvitse olla täydellinen. Pienistä puroista tulee yhdessä jokia.”

Niille, jotka eivät usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen, Palttala haluaa lainata netistä lukemaansa kommenttia:

”Jos 99 ihmistä sanoo, että talo palaa ja yksi, että ei pala, niin jäätkö taloon?”

Teksti: Noora Laaksonen