Katse itämerennorppaan

Saimaannorppa Pullervo on sinulle varmasti tuttu. Pullervo on köllötellyt itsensä sydämiimme jo kahtena keväänä WWF:n Norppalivessä.

Itämerennorppa, Pullervon lähisukulainen, on sen sijaan lähes unohdettu. Itämerennorppia on nykyään noin 20 000, kymmenesosa vuosisadan alun lukemista. Tästä esimerkiksi Saaristomeren kanta kanta on 200–300 yksilöä; vähemmän kuin niiden kuuluisia ja erittäin uhanalaisia serkkuja Saimaalla.

Itämerennorppaa ja saimaannorppaa uhkaa vakavasti sama asia: ilmastonmuutos. Missään päin maailmaa norppa ei ole selviytynyt alueella, joka ei jäädy. Lisäksi itämerennorppia uhkaavat muun muassa lisääntyvä laivaliikenne, öljypäästöt ja hukkuminen kalanpyydyksiin. Uhista huolimatta maa- ja metsätalousministeriö haluaa nostaa itämerennorpan metsästyskiintiötä 50 prosentilla viimevuotisesta, kolmeensataan yksilöön. WWF vastustaa tätä. Mielestämme eteläisille itämerennorppakannoille on lisäksi kiireellisesti laadittava oma suojelu- ja tutkimusohjelmansa.

Lue mukaansatempaava reportaasi Saaristomeren itämerennorpista sivuilta 12–17 ja hieno kuva­kertomus lumileopardista sivuilta 8–10. Lue myös kirjailija, ohjaaja Juha Hurmeen ajatuksia herättävä kolumni sivulta 7. Hurmeen kolumnia mukaillen: olemme kaikki samaa maailmankokonaisuutta, sinä, minä, lumileopardi ja norppa.

Energistä syksyä!

Liisa Rohweder

pääsihteeri, WWF Suomi