Suunnittelija ottaa kantaa kuosilla

Kaukaa se näyttää ihanalta kukalta, mutta tarkemmin katsoessa kuva yllättää. Finlaysonin suunnittelija Anu Kanervo kätki uuteen Smycke-kuosiin Itämeren roskia: kertakäyttöaterimia, muovipusseja ja tupakantumppeja.

”Toimitusjohtajamme Jukka Kurttila heitti ilmaan idean kukkakuosista, joka olisikin jotain muuta yllättävää. Keksin yhteyden Itämeren saastumiseen ja aloin pohtia, miltä roskat visuaalisesti näyttävät ja voisiko ne piirtää kukan muotoon”, Kanervo kertoo.

Kankaan lisäksi Smycke-tuoteperheeseen kuuluu pöytäliina, tyynynpäällinen ja kangaskassi.

Kanervo ammentaa kuoseihinsa ideoita luonnosta. Kasvit ja eläimet ovat kiinnostaneet häntä aina.

”Asun itse Itämeren rannalla Helsingin Lauttasaaressa ja ulkoilemme päivittäin perheen kanssa, tutkittavaa ja nähtävää riittää. Myös lapsuuteni marjastus- ja sienestysretket ovat perinne, jota haluan jatkaa.”

Smycke-kuosia suunnitellessaan Kanervo innostui lukemaan tutkimuksia Itämerestä. Niistä hän oppi esimerkiksi, että vain osa roskista ajautuu rantaan ja loput painuvat meren pohjalle. Kuosin nimi Smycke merkitsee aarretta tai korua.

”Siinä on käänteinen ajatus, että Itämeren pohjassa lojuvat roskat ovat ikään kuin aarrearkku, jossa onkin jotain muuta kuin aarre. Vähän niin kuin siinä koko kuosissa – se on kaukaa jotain muuta kuin läheltä.”