9+1 vinkkiä ympäristöystävälliseen työpäivään

Jos toimit jo kotona ekologisesti, mikset pienentäisi päästöjä myös työajallasi?

Liikkeellä

1. Polje töihin • Anna autollesi vapaapäivä ja fillaroi työpaikallesi. Sen lisäksi, että pyöräily säästää luontoa, on se yleensä myös nopein liikkumistapa kaupungissa. Työmatkaliikunta herättää aamulla sekä piristää työpäivän jälkeen.

2. Kulje kimpassa • Taita työmatka julkisilla kulkuneuvoilla. Joukkoliikenne kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin autoilu, koska bussiin tai junaan mahtuu enemmän ihmisiä. Jos ajat autolla, pyydä kaveri mukaan kyytiin.

3. Ahkeroi etänä • Pidä etätyöpäivä – vältät ruuhkat ja pienennät samalla päästöjä. Voit myös hyödyntää etäteknologiaa ja korvata lentomatkat videoneuvotteluilla.

Lounaalla

4. Pidä kasvisruokapäivä • Vähennä lihaa lautasella ja herkuttele ainakin kerran viikossa maittavilla kasvisruoilla. Autat niin ympäristöä kuin terveyttäsikin. Vinkkejä löydät ruokaoppaasta: wwf.fi/ruokaopas

5. Kokeile vegaanihaastetta • Testaa vegaanista kuukautta. Kokeilemalla voi helposti muuttaa omia tottumuksiaan. Vegaaniruoka ei merkitse niukkuutta ja uhrauksia, sillä vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille löytyy huima määrä.

6. Syö lautanen tyhjäksi • Vältä hävikkiä ja ota lautaselle ruokaa sen vain verran kuin jaksat syödä. Jos aterialta kuitenkin jää yli, säästä loput välipalaksi tai huomisen lounaaksi. Ruokaa ei kannata heittää roskiin, koska silloin haaskataan ruoan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetty energia.

Työpaikalla

7. Tee aloite työntekijänä • Vaikka et itse olisi päättävässä asemassa, voit kannustaa uudistuksiin työpaikallasi. Ehdota pomollesi esimerkiksi, että työpaikkasi voisi käyttää vihreää sähköä. Tuulivoima on kotimainen uusiutuva energialähde, jonka tuotannossa ei synny suoria päästöjä ilmaan, veteen tai maaperään.

8. Kokoa vaihtorinki • Järjestä työpaikallasi kierrätyspäivä. Sinulle turha vaate tai astia voikin olla työkaverillesi oikea löytö – ja päinvastoin! Yhdessä säästätte luontoa ja maapallon vähiin käyviä resursseja.

9. Päivitä roskalaarit • Tarkista, mitä roskia jo lajittelette. Ota selvää, mitä jätteitä paikkakunnallasi voi kierrättää. Löytyykö työpaikaltasi esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspiste, jonne joutavat rikkinäiset kuulokkeet ja piuhat?

+1 Vaikuta Green Officena • Ehdota, että toimistosi lähtee mukaan WWF Green Office -verkostoon. Green Officen avulla voitte yhdessä pienentää ekologista jalanjälkeä ja saada aikaan konkreettisia tuloksia. Tutustu Green Officeen: wwf.fi/greenoffice

Teksti Emmi Karhiaho

Kuvitus Katri Virtalaakso