Ilmastonmuutoksen silminnäkijä

Ilmastonmuutoksen vaikutukset  Tasha Elizarden kotiseutuun saivat hänet kiinnostumaan arktisen alueen suojelemisesta.

Tasha Elizarden kotikaupungilla on yksi vetonaula yli muiden. Yli 20 kilometriä pitkä Mendenhallin jäätikkö houkuttelee väkeä alaskalaiseen Juneaun pikkukaupunkiin. Nähtävää tässä nähtävyydessä on tosin koko ajan vähemmän. Syy on ilmastonmuutos, joka sulattaa jäätikköä.

”Muistan, kuinka 8-vuotiaana kipusin perheeni kanssa kotimme lähellä olevalle nyppylälle. Sieltä ihailimme Mendenhallin jäätikköä. Nyt samasta paikasta ei näe jäätä enää ollenkaan”, sanoo 19-vuotias Elizarde.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Elizarden kotiseutuun saivat hänet kiinnostumaan arktisen alueen suojelemisesta.

Oppiakseen lisää arktisesta alueesta ja vaikuttaakseen sen suojeluun hän osallistui lokakuussa WWF:n ja Arktisen neuvoston biodiversiteettityöryhmän CAFF:n Rovaniemellä järjestämään nuorten tapaamiseen, Arctic Youth Summitiin. Monipäiväisen tapaamisen tavoitteena oli parantaa nuorten vaikutusmahdollisuuksia arktisen alueen suojelussa.

”Nuorten on otettava paljon nykyistä merkittävämpi rooli arktisen luonnon monimuotoisuuden varjelemisessa”, Elizarde sanoo.

Tapaamiseen osallistui 35 ympäri maailmaa kotoisin olevaa nuorta. Arktisen alueen suojelu yhdistää heitä, sillä kaukanakin arktisesta alueesta aiheutetut kasvihuonekaasupäästöt nostavat lämpötiloja pohjoisessa, ja arktisen alueen lämpeneminen puolestaan nostaa merenpintaa myös toisella puolella maapalloa.

Kokoontumisen päätteeksi Elizarde ja muut nuoret luovuttivat arktisten maiden ympäristöministereille laatimansa julkilausuman arktisen alueen suojelemisesta.

”Lupaan, että jos nuoret lähtevät edistämään sellaisia asioita, jotka ovat heille tärkeitä, he saavat paljon aikaan ja hyviä asioita tapahtuu”, Elizarde sanoo.