Norppalivestä tutut Pullervo ja Moona tähdittävät pian myös lastenkirjaa

Graafikko ja kuvittaja Pinja Meretoja toivoo pian julkaistavan esikoisteoksensa innostavan ihmisiä suojelemaan uhanalaista saimaannorppaa.

Kun WWF:n Luontoliven norppakamera avattiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016, asui suomalainen Pinja Meretoja Argentiinassa. Aiemmin graafikkona työskennellyt Meretoja opiskeli maassa kuvittamista. Kun koti-ikävä iski, hän avasi norppakameran.

”Oli todella liikuttavaa, että minulla oli norppa-kameran välityksellä suora yhteys Suomeen, kun kaipasin tänne”, sittemmin takaisin Suomeen muuttanut Meretoja muistelee.

Luontoliven lähetys ei tarjonnut ainoastaan helpotusta koti-ikävään vaan myös kimmokkeen Meretojan pitkäaikaiselle unelmalle.

”Minulla on ollut jo useamman vuoden ajan haaveena, että tekisin Suomen luontoon liittyvän kuvitetun kirjan”, hän kertoo.

Pian unelmasta tulee totta, kun Meretojan kirjoittama ja kuvittama esikoisteos Pullervo – Suuri kirja saimaannorpasta julkaistaan huhtikuussa 2021. Meretoja aloitti kirjan työstämisen muutama vuosi sitten. Teoksen julkaisee Tammi.

48-sivuinen tietokirja on suunnattu viisivuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. Meretoja kuitenkin uskoo, että teoksen parissa viihtyvät myös lasten vanhemmat.

Kirjan tekstit ovat faktaa, mutta kuvituksessa on mukana myös fiktiota. Teksteissä käsitellään muun muassa norpan evoluutiota, anatomiaa ja elintapoja. Lisäksi Meretoja nostaa esiin norppaan kohdistuvia uhkia ja tapoja, joilla niitä voidaan vähentää.

Kaarinasta kotoisin oleva kuvittaja toivoo, että teoksen avulla yhä useampi oppii tuntemaan uhanalaisen saimaannorpan.

”Sitä kautta haluan saada ihmiset miettimään myös sitä, miten tilanteeseen voi itse vaikuttaa. Kirjaa lukiessaan vanhemmat voivat keskustella aiheesta yhdessä lastensa kanssa.”

Teoksen päähenkilöinä ovat norppakamerasta tutut Pullervo ja Moona, jotka seikkailevat teoksen kuvituksessa. Pullervon ja Moonan lisäksi kuvituksessa esiintyvät myös pieni tyttö ja norppatutkija.

”Kuvien ja tekstien välillä muodostuu hauska ja aika yllättäväkin rinnastus. Senkin takia uskon sekä aikuisten että lasten viihtyvän kirjan parissa”, Meretoja paljastaa.

Hän kertoo luonnonsuojelun merkitsevän itselleen paljon.

”Luonto on ollut minulle aina lähellä sydäntä. Toivon teokseni innostavan ihmisiä tekemään kaikkensa, jotta Suomen ainutlaatuinen ja upea luonto säilyisi vielä seuraavillekin sukupolville.”

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.