Ruuasta ratkaisuja terveydelle, taloudelle ja luonnolle

Ruokavalinnoilla on iso merkitys kulutuksemme ympäristövaikutuksiin. Energiankulutuksen, liikenteen ja asumisen päästöjä on pyritty jo pidempään hillitsemään. Nyt on aika hakea ratkaisuja ruuantuotannon ja -kulutuksen päästöihin.

Ensi keväänä Suomessa äänestetään jälleen eduskuntavaaleissa. Vaalien jälkeen uusi hallitus luo hallitusohjelman ohjaamaan poliittisia päätöksiä seuraaviksi neljäksi vuodeksi. WWF:n tavoitteena on, että hallitusohjelma sisältää investointipaketin kasvipohjaisen ruuan edistämiseksi. Useat ruoka-alan toimijat ovat allekirjoittaneet WWF:n kokoaman esityksen, jolla ruuantuotantoa ja -kulutusta on mahdollista muuttaa kasvipainotteisemmaksi. Allekirjoittajina ovat esimerkiksi Impolan kasvitila, Raisio ja S-ryhmä.

”Muutosta kestävämpiin ratkaisuihin ei pidä jättää vain kuluttajan harteille. Ruuantuotantoa pitää ohjata poliittisilla keinoilla ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin, sillä ilmastokriisiä ja luontokatoa ei voida ratkaista muuttamatta ruokajärjestelmää. Nämä ympäristökriisit on pakko ratkaista jo ruuantuotannon jatkumisenkin takaamiseksi”, sanoo WWF:n ruokaohjelman suojeluasiantuntija Elisa Niemi.

Nykyisessä tavassamme tuottaa ja kuluttaa ruokaa eniten ympäristöhaittoja syntyy alkutuotannossa. Se aiheuttaa lähes 90 prosenttia koko ruokajärjestelmän ilmastopäästöistä, ja eläinperäiset tuotteet kuormittavat ympäristöä erityisen paljon. Suomalaisen ruokavalion ilmastovaikutuksista keskimäärin jopa 65 prosenttia tulee lihasta ja maitotuotteista. Myös vesistöjä rehevöittäviä päästöjä tulee eläintuotannosta enemmän kuin kasvipohjaisen ruuan tuotannosta.

”Suomessa on syntynyt suosittuja kasviproteiinituotteita, ja niiden avulla monet ovat päässeet alkuun kasviproteiinien käytössä. Kasvipohjaisten tuotteiden tutkimuksen ja kehittämisen tukemisesta olisi hyötyä ympäristön lisäksi myös kansanterveydelle sekä elintarvike- ja vientisektoreille”, sanoo Niemi.

Kasvipohjaisen ruuan edistämisohjelmalle on jo myönnetty rahoitus esimerkiksi siantuotannostaan tunnetussa Tanskassa.

”Eläintuotannolla on Suomessa rooli myös jatkossa, mutta kasvipohjaisen ruuan tuotantoon kannattaa panostaa nyt”, Niemi sanoo.