Vuoden luontokirja 2010: Suomen lasten luontokirja

WWF Suomen Vuoden luontokirja 2010 -kilpailun voittaja on ratkennut. Kilpailun on ensimmäistä kertaa voittanut lapsille ja nuorille suunnattu teos, Lasse J. Laineen ja Iiris Kalliolan kirjoittama ja Kustannusyhtiö Otavan kustantama Suomen lasten luontokirja. WWF on valinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978.

”Hyvä luontokirja voi monipuolisen fakta-aineiston avulla tuoda esiin luontoa tarkkailevan ihmisen kokemaa löytämisen iloa. Lasse J. Laineen ja Iiris Kalliolan kirjoittama ja monien luontokuvaajien valokuvilla täydennetty Suomen lasten luontokirja (Otava) näyttää lapsille ja heidän vanhemmilleen, mitä kasveja ja eläimiä voi kohdata taajamissa, metsissä, niityillä, vesistöissä, soilla ja tuntureilla”, perustelee valintaa kilpailun lopullisen päätöksen tehnyt Helsingin yliopiston kansleri ja WWF:n hallintoneuvoston jäsen, professori Ilkka Niiniluoto.

”Asennekasvatusta ei tyrkytetä lukijalle, vaan se rakentuu hienovaraisesti askel askeleelta läheisemmän ja kaukaisemman luonnonympäristön kartoittamisen kautta. Laineen ja Kalliolan asiantunteva ja havainnollinen opus jatkaa ansiokkaasti Topeliuksen Luonnon kirjan opettavaista perintöä”, Niiniluoto jatkaa.

Kirjan tekijät, Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola, ovat biologeja ja tietokirjailijoita. Laine tunnetaan lintuoppaistaan ja Helsingin Sanomien artikkeleista, Kalliola on kirjoittanut ja suomentanut lukuisia tietokirjoja luonnosta ja eläimistä. Kirjallaan he halusivat runsaalla ja visuaalisesti vetoavalla kuvituksella tuoda esiin Suomen luonnon monimuotoisuuden ja herättää lasten ja nuorten kiinnostuksen luontoa kohtaan.

”Suomen luonto on loputon elämysten aarreaitta, kunhan sinne vain löytää tiensä. Toivomme, että kirja innostaa aikuisia viemään jälkikasvunsa luontoretkille. Luonto antaa voimaa kaikissa elämänvaiheissa”, sanovat kirjan tekijät Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola.

Vuoden luontokirjasato monipuolinen ja tasokas

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Tänä vuonna kilpailuun lähetettiin 29 teosta.

“Vuoden luontokirjasato oli monipuolinen ja tasokas. Finalistien valinnassa käytiin kovaa keskustelua kriteereistä vuoden luontokirjaksi. Yksi niistä oli “laaja kohderyhmä”, mikä rajasi finalistien joukosta jonkun ansiokkaan teoksen”, kertoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Viisi Vuoden luontokirja 2010 -kilpailun jatkoon päässyttä kirjaa olivat:

  • Tunturien helmet| Metsäkustannus
  • Viimeiset vieraat | Maanhenki Oy
  • Suomen lasten luontokirja | Kustannusyhtiö Otava
  • Kalevalaista luontoa | Arcticmedia LR ky
  • Savanni hengittää | Minerva kustannus Oy

Kilpailun esiraatiin kuuluivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen. Lopullisen valinnan suorittaa Helsingin yliopiston kansleri, WWF:n hallintoneuvoston jäsen Ilkka Niiniluoto.

Kilpailun voittaja julkistettiin 15. marraskuuta Helsingissä, Rikhardinkadun kirjastossa pidetyssä tilaisuudessa.

Lisätietoja:

Laura Rahka, tiedottaja, WWF Suomi, etunimi.sukunimi@wwf.fi, 040 840 8500

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 33. kerran. Kilpailun valintakriteereinä on muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi. Vuonna 2009 kilpailun voitti Maahenki Oy:n kustantama Jorma luhdan teos Tähtiyöt.

Taustatietoa / SUOMEN LASTEN LUONTOKIRJA

Taajamista tuntureihin – asiantuntijoiden näyttävä tietopaketti lumoaa koululaisen ja koko perheen

Mikä on ainoa hyönteislaji, joka näkee punaisen värin? Kuinka monta kasvilajia on löydetty Helsingin tuomiokirkon portailta? Miksi vesilinnut pesivät mielellään meluisan lokkiyhdyskunnan lähellä? Mitä kannattaa pakata rinkkaan talviretkelle?

Monipuolinen luontokirja opastaa liikkumaan luonnossa kaikkina vuodenaikoina ja rohkaisee nauttimaan yhtä lailla kaupungin kivierämaan kuin ikimetsienkin luonnosta. Kirjasta löytyy paljon kiinnostavaa tietoa, jota koulukirjoissa harvoin näkee: Suomen eläinmaailman ennätyksiä, syitä eläinten käyttäytymiselle, esimerkkejä tulokaslajeista.

Kotimaan ainutlaatuinen luonto tulee tutuksi eri ympäristötyyppien tyyppien kautta. Taajamat, niityt, metsät, suot, vesistöt ja tuntureiden luonto esitellään omina kokonaisuuksinaan. Satojen valokuvien ja pätevien tekstien avulla luonnossa liikkuja oppii tunnistamaan eri lajeja ja havainnoimaan ympäristöä avoimin mielin.

Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola ovat biologeja ja tietokirjailijoita. Laine tunnetaan lintuoppaistaan ja Helsingin Sanomien artikkeleista, Kalliola on kirjoittanut ja suomentanut lukuisia tietokirjoja luonnosta ja eläimistä. Kirjan valokuvat ovat eri luontokuvaajien ottamia.