Kansainvälinen tiikeripäivä nostaa esiin tiikerien ahdingon

Tänään vietettävä kansainvälinen tiikeripäivä muistuttaa tiikerien kaventuvasta elintilasta ja lisääntyneestä salametsästyksestä. Uuden tutkimuksen mukaan erittäin uhanalaisia tiikereitä on tällä hetkellä Intiassa jäljellä 1706 yksilöä. Tämä on 20% enemmän kuin vuonna 2006. Samaan aikaan tiikereiden elintila on kuitenkin kaventunut hälyttävästi ja ne joutuvat jakamaan yhä ahtaammat elinolot. 

Hyvistä uutisista huolimatta tutkimus varoittaa tiikerien olevan edelleen uhattuina johtuen niiden elintilan pienentymisestä 12,6:lla prosentilla. Tämä tarkoittaa suuremman tiikerimäärän ahtautumista pienemmälle alueelle. Intian hallituksen julkaisemaa tutkimusta oli tekemässä myös WWF Intia.

Indonesian Sumatralla hiljattain julkaistu tieto tiikerin kuolemasta sen jäätyä kiinni salametsästäjän ansaan tuo esiin jatkuvan uhan, jonka alla nämä isot kissaeläimet elävät. Nuori uros oli ansassa viisi päivää ennen avun saapumista ja kuoli lopulta saamiinsa vammoihin. Alue, jolta tiikeri löydettiin aiemmin tässä kuussa, on jatkuvan salametsästyksestä ja puunhakkuusta johtuvan paineen alla. Vain noin 400 sumatrantiikeriä elää vapaudessa. Tapaus ajoittui kahdeksan kuukauden päähän historiallisesta Venäjän pääministeri Vladimir Putinin isännöimästä kokouksesta, joka toi yhteen kansalaisjärjestöt, luonnonsuojelijat, kansalaisyhteiskunnan ja kolmetoista tiikerivaltion johtajaa. Kokouksen päämääränä oli luoda suunnitelma, jolla tiikerikanta saataisiin jälleen elpymään.

”Lisääntyvä salametsästys on edelleen tiikerin suuri uhka”, sanoo Mike Baltzer, WWF:n Tigers Alive Initiative –aloitteen johtaja. ”Juhliessamme maailman tiikeripäivää pyydämme kaikkia maita ja niiden johtajia noudattamaan kokouksessa tekemiään sitoumuksia salametsästyksen kitkemiseksi.”

Valtioiden sitoumuksia ja niiden toteutumista tullaan käymään läpi seurantakokouksessa, joka pidetään joko tämän vuoden lopussa tai vuoden 2012 alussa.

WWF Suomi on mukana tiikeriensuojelutyössä muun muassa Living Himalayas – hankkeessa. Hanke on onnistunut kitkemään salametsästystä valistuksella, karjankasvattajille annetuilla kompensaatiolla tiikerien hyökkäyksistä kotieläinten kimppuun sekä tukemalla kestäviä elinkeinoja kuten ekomatkailua.

”Tuemme tiikereiden elinalueiden eheyttämistä muun muassa yhteisömetsänhoitoon perustuvien metsäkäytävien rakentamisessa suojelualueiden välillä Nepalissa”, kertoo WWF Suomen kansainvälisen kehityksen päällikkö Sami Tornikoski. ”Bhutanissa tuemme puolestaan yli 3700 neliökilometrin suuruisen, tiikereidenkin elinalueena toimivan Wangchuk Centennial Parkin suojelualueen perustamista. Hanke eheyttää Bhutanin suojeluverkostoa, mikä puolestaan edesauttaa tiikereiden leviämistä laajemmalle alueelle.”

WWF:n animaatio tiikeritutkija Karmila Parakkasin työstä samalla keski-Sumatran alueella, jolta salametsästäjien ansaan joutunut urostiikeri löytyi . Karmilan tutkimusryhmän Bukit Tigapuluhin alueelle asentaman kameran hiljattain kuvaama materiaali kahdesta tiikeriperheestä sai maailmanlaajuista huomiota. Alue on välittömässä paperiteollisuuden hakkuuvaarassa.

Auta suojelemaan tiikereiden elinympäristöjä liittymällä sademetsä-kummiksi.

Lisätietoja:

Jamie Kemsey, WWF’s Tigers Alive Initiative, s-posti [email protected]

Sami Tornikoski, WWF Suomen kansainvälisen kehityksen päällikkö, puh. + 255 778 937 656, s-posti [email protected]

Linkkejä:

Another trapped Sumatran Tiger dies in Riau – uutinen

Living Himalayas – hanke

Raportti Status of Tigers, Co-predators and Prey in India, 2010 (pdf-tiedosto, 12,62Mb)

Sumatran tiger and cubs in Bukit Tiga Puluh – Rimbang Baling Wildlife Corridor – video