Kolme syytä osallistua lihattomaan lokakuuhun

Lihaton lokakuu on mainio mahdollisuus kokeilla, miltä lihan jättäminen pois lautaselta tuntuu. Lihan kulutuksen vähentämiseen on ympäristön kannalta monta hyvää syytä, tässä niistä kolme.

1. 30 prosenttia maailman viljelysmaasta käytetään eläinrehun tuotantoon. Suomessakin noin kaksi kolmasosaa viljasadosta käytetään rehuksi. Jos lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita syötäisiin vähemmän, säästyisi maata muuhun käyttöön.

2. Yli 90 prosenttia ruokavalintojemme haitallisista vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen tapahtuu ulkomailla. Se, mitä syömme, vaikuttaa eläimiin, vesistöihin, lintuihin, kaloihin, hyönteisiin ja maaperään kaukana katseemme ulottumattomissa.

3. Ruoka on arjen merkittävä ilmastovalinta. Ruuan osuus kulutuksemme ilmastovaikutuksesta on noin viidennes. Ilmastoa kuormittaa erityisesti naudanlihan tuotanto, sillä eläimen luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Lihansyönnin vähentäminen on oleellinen askel ilmastoystävällisempään syömiseen.

Kannattaa muistaa, että ihan millä tahansa lihaa ei ole syytä korvata. Kun itse aikoinaan päätin minimoida lihansyömisen, valikoitui lautaselleni usein esimerkiksi fetajuustoa tai halloumia. Juustot ovat kuitenkin melkoisia ilmastosyöppöjä, koska juuston valmistukseen tarvitaan runsaasti maitoa. Juustot kannattaa siis jättää vähemmälle.

Onneksi nykyisin lihan tilalle on monia muita vaihtoehtoja, esimerkiksi pavut, linssit, soija- ja kauratuotteet, kasviproteiinivalmisteet sekä kotimaiset lähikalat ja niistä tehdyt valmisteet. Muista myös täysjyväviljat, siemenet ja pähkinät. Puputa reilusti kasviksia ja marjoja ja nautiskele hedelmiä.

Lihaton lokakuu on mainio tuuppaus uusien reseptien ja makujen maailmaan. Vanhoista tavoista pois oppiminen vie kuitenkin aikansa, joten ole itsellesi armollinen. Se, että vähennät lihaa ja lisäät kasviksia, on hieno teko.

Haarukallinen kerrallaan kohti kestävämpää ruokaa!

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.

Tilaa tästä

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.