Tuoreet kuvat eteläiseltä Saimaalta kertovat karua kieltä – saimaannorpan pesintä on vaarassa

Lumi ja jää ovat elintärkeitä saimaannorpan poikasten selviytymiselle. Jos lunta ei riitä norpan pesätarpeiksi, poikaset ovat vaarassa. Tällä hetkellä tilanne näyttää huonolta.

Saimaan lumi- ja jäätilanne on huolestuttava norpan pesinnän kannalta. Esimerkiksi Etelä-Saimaa on käytännössä jäätön.

”Tilanne on täällä eteläisellä Saimaalla harvinainen mutta ei ainutlaatuinen, sillä olemme kokeneet lumettomia ja jäättömiä tammikuita ennenkin. Tänä vuonna jäätä on kuitenkin huonosti myös Saimaan pohjoisemmissa osissa. Jos tämä on tulevaisuuden normaali, tilanne näyttää synkältä saimaannorpan kannalta”, WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen sanoo.

WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen kuvasi 11.1. jäätöntä Etelä-Saimaata.

WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen kuvasi sulan Saimaan Taipalsaaren suunnalla 11. tammikuuta.

Norppanaaras synnyttää poikasensa lumikinokseen kaivamaansa pesään. Jos lunta ei riitä pesätarpeiksi, poikasilla ei ole suojaa tuulta, kylmyyttä, petoja ja häirintää vastaan. Tällaisina talvina kuuttien kuolleisuus moninkertaistuu.

Viime vuosina WWF on kolannut niin sanottuja apukinoksia saimaannorppien suojelemiseksi yhdessä Metsähallituksen ja paikallisten vapaaehtoisten kanssa. Metsähallitus tekee päätöksen apukinosten kolaamisesta 21. tammikuuta.

”Jos apukinoksia päästään tekemään tänä vuonna, olemme ehdottomasti mukana auttamassa. Ongelma on kuitenkin se, ettei apukinoksia voi tehdä, jos jää ei kanna tai lunta ei ole kolattavaksi”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Vaikka kinoksia päädyttäisiin kolaamaan, on mahdollista, ettei parhaille pesintäpaikoille – selkävesien luotojen rantaan – päästä huonon jäätilanteen takia. Toinen ongelma on ajoitus: Norppa synnyttää poikasensa helmikuun loppupuolella, ja liikkumista mahdollisten pesäpaikkojen lähettyvillä on syytä välttää jo ennen sitä. Niinpä kolaamista ei voi lykätä loputtomiin.

”Meidän täytyy toivoa nopeaa käännettä säähän. Jos pakkaset kiristyvät ja lunta tuiskuttaa runsaasti, norpan pesintä voi vielä onnistua. Uhkana kuitenkin on, että menetämme ison osan poikasista”, Tolvanen sanoo.

Ohjelmapäällikkömme Petteri Tolvanen on 15.1. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman vieraana kertomassa laajemmin saimaannorpan tilanteesta.

Maapallon sydän lyö tyhjää, kun yksikin laji häviää

Jos erittäin uhanalainen saimaannorppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Nyt on kiire pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen. Ole kanssamme ratkaisemassa maailman vakavinta ympäristökriisiä.

Auta WWF-kummina

Maapallon sydän lyö tyhjää, kun yksikin laji häviää

Jos erittäin uhanalainen saimaannorppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Nyt on kiire pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen. Ole kanssamme ratkaisemassa maailman vakavinta ympäristökriisiä.