Nämä kuusi tuotetta syypäitä valtaosaan EU:n aiheuttamasta trooppisesta metsäkadosta – Tunnistatko tuotteet?

Sademetsät ja muut elinympäristöt katoavat huolestuttavasti. Merkittävä syy siihen on länsimaisten ihmisten kulutus. Poimi vinkkimme, kuinka voit vähentää metsäkatoa ja vaikuttaa poliitikkoihin asian ratkaisemiseksi.

WWF:n tuore raportti kertoo, että EU on yksi maailman suurimmista tropiikin metsien ja muiden elinympäristöjen kadon aiheuttajista. EU-markkinoille saa edelleen tuoda metsäkatotuotteita. Kuluttajan on hyvin vaikea olla varma siitä, etteivät hänen ostamansa tuotteet aiheuttaisi metsäkatoa. EU valmistelee parhaillaan metsäkatotuotteita koskevaa lainsäädäntöä. WWF ajaa tiukkaa lakia, joka ehkäisisi metsäkatotuotteiden tuloa EU-markkinoille.

Näiden kuuden tuotteen kestämätön tuotanto aiheuttaa jopa 80 prosenttia EU-kulutuksen takia syntyvästä trooppisesta metsäkadosta. Elinympäristöt katoavat, kun raaka-aineiden kysyntä kasvaa ja niiden tuotanto laajenee hallitsemattomasti uusille alueille.

Lue alta vinkkimme, kuinka voit välttää metsäkatoa ostoskorissasi.

1 Eläinrehuksi tarkoitettu soija

Kuivuneita soijapavun korsia sinistä taivasta vasten

EU-markkinoille tuotavista raaka-aineista eniten trooppisten metsien ja muiden elinympäristöjen katoa aiheuttaa soija. Soijan osuus EU:n aiheuttamasta elinympäristöjen tuhosta on yli 30 prosenttia. Yli 80 prosenttia EU:hun tuotavasta soijasta käytetään eläinrehuksi. Soijaa viljellään erityisesti Brasiliassa ja Argentiinassa eli alueilla, joissa tapahtuu merkittävää elinympäristöjen katoa. Arvioiden mukaan Suomessa 95 prosenttia soijasta menee eläinrehuksi, erityisesti siipikarjalle. Koska eläimet syövät valtaosan soijasta, paras keino vähentää metsäkatoa lautaselta on valita kasvispainotteinen ruokavalio.

2 Palmuöljy

Lähikuvassa valutetaan palmuöljyä

Palmuöljy vastaa noin neljäsosasta EU:n aiheuttamasta trooppisten elinympäristöjen tuhosta. Lisäksi se on suurin syypää EU:hun tuotujen metsäkatotuotteiden aiheuttamiin hiilidioksidipäästöihin. EU-markkinoille tuodaan palmuöljyä erityisesti Indonesiasta ja Malesiasta. Kuluttajan on vaikea välttää palmuöljyä, sillä sitä käytetään laajasti niin elintarvike-, kosmetiikka- kuin päivittäistavaratuotteissa. Palmuöljyä löytyy esimerkiksi kekseistä, margariinista, huulipunasta ja pesuaineista. Vuonna 2014 palmuöljystä 45 prosenttia käytettiin EU:ssa biopolttoaineisiin. Kaupassa kuluttajan on vaikea välttää palmuöljyä. Tuotteiden sisältö kannattaa kuitenkin tarkistaa ja suosia RSPO-sertifioitua palmuöljyä.

3 Naudanliha

Ulkomailta tuotu naudanliha vastasi 10 prosentista EU:n aiheuttamasta elinympäristöjen kadosta. Suomalaiset syömästä lihasta valtaosa, yli 80 prosenttia, on kotimaista. Ulkomailta tuotuun lihaan voi törmätä lähinnä ravintoloissa. Ravintoloiden on pitänyt ilmoittaa lihan alkuperämaa vuodesta 2019 lähtien. Luonnon ja ilmaston kannalta paras ratkaisu on kuitenkin valita kasvispainotteinen ruokavalio.

4 Puutuotteet

Puunrunkoja kuljetaan autoilla tietä pitkin Brasiliassa

EU-markkinoille tuotavat puutuotteet vastasivat kahdeksasta prosentista EU:n aiheuttamasta trooppisesta metsäkadosta. Kuluttajan kannattaa harkita huolella, mitä puutuotteita tarvitsee ja millaisia tuotteita hankkii. Kaupassa kannattaa valita kestävästi tuotettuja, FSC-sertifioituja puutuotteita.

5 Kaakao

Kädet sekoittavat kaakaopapumassaa

Kaakao aiheuttaa kuusi prosenttia EU:n kulutuksen aiheuttamasta metsäkadosta. EU-markkinoille tuotavaa kaakaota tuotetaan erityisesti Länsi- ja Keski-Afrikassa sekä Indonesiassa. Tyypillisimmin suomalaiset kuluttavat kaakaopapuja osana suklaan raaka-aineita.  Kaakaoon ja suklaaseen kannattaa suhtautua laatutuotteina eli panostaa määrän sijaan laatuun.  Kaupassa kannattaa valita vastuullisesti tuotettua ja sertifioitua kaakaota.

6 Kahvi

Lähikuva puun oksasta kasvavista kahvihedelmistä

Kahvi vastasi viittä prosenttia EU-markkinoiden aiheuttamasta metsäkadosta. Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinjuojia. Suomalaiset kuluttavat kahvia vuodessa 9,9 kiloa eli noin 1 100 kupillista henkeä kohti. Suomeen kahvia tuodaan erityisesti Latinalaisesta Amerikasta ja Afrikasta. Myös kahvin kohdalla on hyvä panostaa määrän sijaan laatuun. Lisäksi kahvia kannattaa keittää vain sen verran kuin juo, sillä suuri osa kahvista heitetään Suomessa pois. Kaupassa kannattaa suosia vastuullisuussertifioituja laatuja.

16.4.2021 klo 9.28 Juttua tarkennettu: Trooppisten metsien ja elinympäristöjen katoa aiheuttavat tuotteiden kestämätön tuotanto ja tuotannon hallitsematon laajeneminen uusille alueille.

 • Näin voit vaikuttaa metsäkatolain edistämiseksi
  • WWF vaatii parhaillaan EU:ta luomaan tiukan metsäkatolain. Voit lähettää viestin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle, ympäristöministeri Krista Mikkoselle, elinkeinoministeri Mika Lintilälle ja pääministeri Sanna Marinille ja vaatia heitä edistämään tiukkaa metsäkatolainsäädäntöä.
  • Voit lähettää viestin myös suomalaisille europarlamentaarikoille, jotka voivat edistää lakia Euroopan parlamentissa.
  • Myös Suomen eduskunta käsittelee asiaa, joten voit lähestyä vaatimuksella tiukasta EU:n metsäkatolaista myös kansanedustajia.
 • Mitä WWF tekee metsien ja elinympäristöjen suojelemiseksi
  • Vaadimme EU:lta tiukkaa metsäkatolainsäädäntöä ja vaikutamme EU-maissa tiukan lainsäännön varmistamiseksi.
  • Suojelemme metsiä esimerkiksi edistämällä suojelualueita, vaikuttamalla kulutukseen ja markkinoihin sekä edistämällä vastuullista tuotantoa.
  • Työskentelemme laittomia hakkuita ja laittomasti hakatulla puulla käytävää kauppaa vastaan muun muassa Himalajalla Nepalissa ja Bhutanissa, Borneolla ja Itä-Afrikassa.
  • Olemme mukana kehittämässä vastuullisesta tuotannosta kertovia sertifikaatteja, kuten metsätuotteiden FSC.tä, palmuöljyn RSPO:ta ja soijan RTS:ää. Vaadimme yrityksiä siirtymään vastuullisiin raaka-aineisiin.
Vuorigorillan poikanen

Auta Sademetsä-kummina

Tuellasi suojelemme luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja, joita tuhotaan hälyttävällä vauhdilla. Tavoitteemme on pysäyttää maailman metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Siihen pystymme vain yhdessä.

Lahjoita alk. 10 €/kk
Vuorigorillan poikanen

Auta Sademetsä-kummina

Tuellasi suojelemme luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja, joita tuhotaan hälyttävällä vauhdilla. Tavoitteemme on pysäyttää maailman metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Siihen pystymme vain yhdessä.