Suomalaisen ylikulutuksen seuraukset näkyvät luonto- ja metsäkatona – Kolme syytä, miksi ylikulutus uhkaa luontoa Suomen ulkopuolella

Laskennallinen maailman ylikulutuspäivä asettuu tänä vuonna heinäkuun loppuun. Suomalaisen ylikulutuksen vaikutukset näkyvät Suomen rajojen lisäksi ulkomailla muun muassa trooppisten metsien katona.

Ilman koronapandemiaa suomalaisten ylikulutuspäivä olisi koittanut huhtikuussa. Tarkkaa päivämäärää tärkeämpää on havainto, että suomalaiset kuluttavat edelleen moninkertaisesti yli maapallon kantokyvyn. Suomalaisten ylikulutuksen seuraukset tuntuvat Suomen rajojen ulkopuolella trooppisten metsien ja muiden elinympäristöjen tuhona, luontokatona ja ilmastonmuutoksen kiihtymisenä.

Keräsimme kolme syytä, miksi suomalaisten ylikulutus on koko maapallon asia.

Oranssina hehkuvia puita tulipalossa

Ilmastonmuutos lisää kuivuutta ja kuumia hellejaksoja, jotka lisäävät metsäpalojen todennäköisyyttä.

1 Ilmastonmuutos ei tunne valtioiden rajoja

Hiilidioksidipäästöt ovat yksi merkittävä tekijä ylikulutuspäivän laskennassa. Kasvihuonepäästöt ja ilmastonmuutos eivät tunne valtioiden rajoja vaan niiden vaikutukset näkyvät kaikkialla. Eniten ilmastonmuutoksesta kärsivät kaikista köyhimmät ihmiset, jotka ovat vähiten vastuussa ilmastonmuutoksesta. Länsimailla onkin suurin vastuu ilmastokriisin ratkaisussa historiallisen päästötaakkaansa takia.

Lähikuva palmuöljyhedelmästä

Monien tuotteiden ja raaka-aineiden kestämätön tuotanto aiheuttaa trooppisten metsien ja muiden elinympäristöjen tuhoa. Kestämätön palmuöljytuotanto on yksi merkittävä syy trooppisten metsien katoon Kaakkois-Aasiassa.

2 Suomalaisten kuluttamat tuotteet aiheuttavat metsäkatoa

EU-markkinoille tuotavat tuotteet aiheuttavat toiseksi eniten trooppisten metsien ja muiden elinympäristöjen katoa kansainvälisessä kaupassa. Monet suomalaisten kuluttamat tuotteet ovat kuuden eniten trooppista metsäkatoa aiheuttavan tuotteen joukossa. Rehusoijaa käytetään muun muassa sianlihan sekä siipikarjan ja kananmunien tuotannossa. Palmuöljyä löytyy monista elintarvikkeista ja biopolttoaineiden raaka-aineista. Myös kestämätön kahvi- ja kaakaopaputuotanto aiheuttavat trooppisten metsien ja muiden elinympäristöjen katoa.

Lähikuva kalasaaliista veneessä

Monet maailman kalakannoista ovat ylikalastettuja. WWF:n kalaopas auttaa tekemään kestäviä kalavalintoja.

3 Valtaosa ruuan monimuotoisuusvaikutuksista tapahtuu muualla

Suomalaisten syömä ruoka vaikuttaa luonnon köyhtymiseen sekä Suomessa että muualla. Peräti noin 90 prosenttia suomalaisten kuluttaman ruuan monimuotoisuusvaikutuksista kohdistuu Suomen ulkopuolelle, sillä monet ruokaketjussa käytetyt tuotteet tuodaan muualta. Metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden haitta monimuotoiselle luonnolle on suuri verrattuna muihin raaka-aineisiin. Iso osa maailman kalakannoista on ylikalastettuja, eli yksinkertaistettuna kaloja pyydetään enemmän kuin uusia kaloja ehtii kasvaa tilalle. Lisäksi monet pyyntimenetelmät, kuten pohjatroolaus, tuhoavat myös muuta meriluontoa.

 • Näin voit vähentää ylikulutustasi
  • Valitse kasvipainotteista ruokaa.
  • Suosi julkista ja kevyttä liikennettä ja vältä lentämistä.
  • Valitse uusiutuvaa energiaa ja vaihda sähkösopimus tuuli- ja aurinkovoimaan.
  • Vältä hukkaneliöitä. Suuri asunto kaukana rasittaa ympäristöä enemmän kuin pieni asunto lähellä.
  • Pohdi kulutustasi ja vuokraa tai lainaa tavaroita mahdollisuuksien mukaan. Korjaa rikkinäiset tavarat ja vaatteet.
  • Vaikuta yhteiskunnassa ja äänestä päättäjiä, jotka toimivat luonnon ja ilmaston puolesta.

  Lisää vinkkejä ylikulutuksen vähentämiseksi

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!